Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökad risk för gräsbränder

Risken för gräsbränder är stor och beräknas öka i Jämtlands län de kommande dagarna. Det visar SMHI:s prognos.

De senaste dagarna har räddningstjänsterna i länet fått in ett flertal larm gällande gräsbränder. I flera fall har det handlat om bränder som startats av någon och som sedan inte kunnat kontrolleras.

SMHI konstaterar på påskaftonen att det framöver kommer att råda stor risk för gräsbränder på sina håll i länet. Främst i de östra delarna men risken för gräsbränder kommer efter helgen att öka till en allt större del av länet.

På onsdag kan risken för gräsbränder ha utökats till stora områden även väster om Storsjön och på sina håll nå ända fram till norska gränsen.

Gräsbränder förekommer främst tidigt på våren efter att snön har smält bort och fjolårsgräset har torkat. Beräkningarna av riskerna görs utifrån grästillväxten, markfukt och luftens fuktinnehåll.

Olof Bråborg arbetar som inre befäl på Jämtlands räddningstjänstförbund och var inför påskhelgen orolig med tanke på de stora riskerna.

– Jag håller tummarna för att det inte ska bli så mycket som det var förra året. Det är säkert många som har tänkt elda gräs den här tiden och ibland går det inte som man har tänkt.

Olof Bråborg ger rådet att alltid ha släckningsutrustning till hands och att alltid vara tillräckligt många personer på plats som kan hjälpa till att släcka om det behövs.

– Det kanske viktigaste är att det inte blåser. Helst ska det inte vara någon vind alls, säger han.