Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökad odling viktig

Svar till Arne Molin insändare i LT: s pappersupplaga 10 mars: FN:s livsmedelsorganisation FAO uppmanar världens länder att utveckla ett hållbart vattenbruk. En ökad odling av fisk och skaldjur är, enligt FAO, viktigt för att kunna föda jordens växande befolkning. Mot den bakgrunden känns Molins påståenden om att fiskodling skulle innebära att fattiga människors fiskeresurs skövlas verklighetsfrämmande. (Det hindrar förstås inte att det finns skäl att vara starkt kritisk till exempelvis EU:s fiskeavtal med Marocko.)

Jag hade för några år sedan regeringens uppdrag att utreda förutsättningarna för ett växande vattenbruk i vårt land. Till min hjälp hade jag två kunniga sekreterare och en grupp av landets främsta experter på området. Tillsammans kom vi fram till att potentialen främst finns i skaldjursodling på västkusten och fiskodling i de näringsfattiga, reglerade vattnen i norr.

En förutsättning för att vattenbruket ska kunna växa är att verksamheten är miljömässigt hållbar. Därför ska varje etablering och utbyggnad prövas noga. Produktionsvolym och placering har stor betydelse. De projekt som inte uppfyller kraven ska naturligtvis inte ges tillstånd.

Foderfrågan har varit en flaskhals men under senare år har stora framsteg gjorts. Andelen fiskmjöl och fiskolja i fodret har minskat kraftigt och arbetet vid Vattenbrukscentrum i Kälarne är lovande med att ta fram ett foder där musselmjöl från Östersjön ersätter fiskmjöl. Ett fungerande kretslopp inom vattenbruket i Östersjöregionen ser ut att vara inom räckhåll.

Verkligheten är inte svartvit, inte heller vattenbruket. Ska denna näring växa måste den vara hållbar, ekologiskt, ekonomiskt och socialt. För min del anser jag att det är positivt om vi kan odla mer röding och regnbåge så att den omfattande importen av norsk lax och tilapia från Vietnam kan minska.

I dag växer vattenbruket snabbt runt om i världen. FAO beräknar att två tredjedelar av all fisk som konsumeras om sexton år, 2030, kommer att vara odlad. Frågan är om Sverige ska bidra till livsmedelsförsörjningen genom att producera bra mat på ett hållbart och klimatsmart sätt där förutsättningarna finns.

Håkan Larsson, Rödön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel