Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökad hotbild stänger medborgarhuset

Efter bombhotet i januari har medborgarhuset i Sveg fått flera påbackningar från Arbetsmiljöverket. Ett omfattande säkerhetsarbete påbörjades i tisdags och om en månad stängs kommunhuset för gott.

– Tanken är att vi ska bygga in oss, säger Per-Eric Hedh, ingenjör, Härjedalens kommun.

Medborgarhuset i Sveg har utsatts för flera hot och incidenter de senaste åren. Senast i januari hotade en kvinna att köra in i huset med bil. Kvinnan som var dränkt i tändvätska stoppades av polisen bara tio meter utanför byggnaden. I bilen fanns två stora gasoltuber, flera flaskor tändvätska och annat lättantändligt material.

– Efter det har vi haft avspärrningar utanför huset med betongsuggor och blomlådor, säger Per-Eric Hedh.

För övrigt är kommunhuset, förutom socialen, helt öppet för besökare till sju på kvällarna när biblioteket stänger. Men efter incidenten i våras har Arbetsmiljöverket ställt allt hårdare krav på arbetssäkerheten. Åtgärder måste vidtas innan den 1 oktober annars hotar vite på 100 000 kronor.

– Vi tvingas att stänga till huset. Det kommer att vara låsta dörrar nere i ljushallen och i trappen. Folk måste anmäla sig i receptionen och sedan får vi komma ned och hämta besökarna, säger Per-Eric Hedh.

För att stoppa besökare från att vandra rakt in till kontoren byggs en glaskorridor runt ljushallen. Kostnaden för korridor, dörrar och passersystem beräknas landa på totalt 800 000 kronor, enligt Per-Eric Hedh.

– Vi vet fortfarande om åtgärderna kommer att räcka. Det får vi se vid nästa inspektion. Arbetsmiljöverket har bara sagt att vi har för dålig säkerhet, men inte vad vi bör göra.

Ljushallen och biblioteket i medborgarhuset kommer att vara öppet som vanligt efter ombyggnationen.