Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öka samarbetet med MIUN

I dagarna startar höstterminen vid Mittuniversitetet. Över 2 000 studenter startar då sina studier vid Campus Östersund, där 800 av dem är campusstudenter från stora delar av landet. Vi hälsar dem varmt välkomna med en förhoppning om att fler ska se möjligheten att stanna och växa med oss efter studierna.

Det är ett välkänt faktum att många av universitetets studenter väljer att lämna Östersund och Jämtland efter avslutade studier. Här finns en stor potential i att bli ännu bättre på att ta tillvara den kraft som välutbildad arbetskraft betyder för utvecklingen av Östersund och Jämtlands län. Vi ser förstås gärna att fler får möjlighet att stanna och väljer att göra det, därför arbetar vi aktivt för att skapa förutsättningar för det.

Sedan 2011 samarbetar Östersunds kommun och Mittuniversitetet strategiskt för att stärka verksamheten vid Campus Östersund för gemensam nytta. Ett av flera syften med samarbetet är att fler studenter ska se möjligheten och ges förutsättningar att stanna i Östersund eller länet efter avslutade studier samt stärka den lokala rekryteringen av arbetskraft. Samarbetet innehåller flera delar, men att koppla universitet, näringsliv och offentliga organisationer närmare varandra är en avgörande faktor för en fortsatt positiv utveckling och tillväxt. I samarbetet ryms bland annat mentorprogram och traineeprogram för att närmare koppla ihop studenter med lokala företag och organisationer. Det ökar möjligheterna att rekrytera lokalt och skapar attraktiva utbildningar.

Det gör också att utbildningarna knyts närmare den lokala och regionala arbetsmarknaden. Ett exempel är universitetets IT-utbildningar i Östersund som kommer att knytas närmare den lokala IT-branschen som har rekryteringsbehov, det sker bland annat genom branschråd och företagsmentorer. Samarbetet har också bidragit till växande forskningsmiljöer på Campus Östersund och ökat möjligheterna att kunna fortsätta sin studiekarriär inom forskningen. Så företagare och företrädare för offentliga organisationer använd kraften i våra studenter och sök samarbeten. Om vi fokuserar på gemensamma styrkor kan vi bidra till utveckling och tillväxt. Vi ser fram emot våra nya studenter som förhoppningsvis också ser och får möjligheter att fortsätta att växa hos oss.

Anders Söderholm, rektor

AnnSofie Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel