Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öka jämställdheten – inför rätt till heltid

För att nå ett jämställt samhälle där kvinnor och män har samma möjligheter är inget viktigare än ett jämställt arbetsliv. Både kvinnor och män ska kunna försörja sig på sin lön. I dag tjänar män 3,6 miljoner kronor mer än kvinnor under ett arbetsliv. En av de största orsakerna är bristen på heltidstjänster inom de yrken där många kvinnor arbetar.

Därför vill vi socialdemokrater skapa förutsättningar för att både kvinnor och män ska kunna arbeta i lika hög utsträckning. Ingen ska behöva tvingas arbeta deltid mot sin vilja. Ingen ska behöva gå ner i arbetstid för att äldreomsorgen inte kan ge tillräcklig vård och omtanke om ens anhöriga, eller för att förskolan inte är tillgänglig när man jobbar på kvällar eller nätter.

Vi socialdemokrater vill öka resurserna till välfärden. Därför går investeringar i förskola, skola, sjukvård och omsorg före skattesänkningar. Vi måste också förbättra kvaliteten i välfärden genom att satsa mer på personalen och förbättra arbetsvillkoren.

Vinner vi socialdemokrater valet kommer vi att införa rätt till heltid i välfärden genom ett nationellt kollektivavtal som ska gälla i alla landets kommuner och landsting. Vi kommer också ställa heltid som krav vid offentliga upphandlingar så att de som är privatanställda inom välfärden också får rätt till heltid. Samtidigt ska de delade turerna lösas. Det här är viktiga insatser för att nå jämställda arbetsvillkor, men det är också nödvändigt för att göra välfärden till en attraktiv arbetsgivare i framtiden, där unga kvinnor och män vill arbeta.

Rätten till heltid är central för hela arbetsmarknaden. Vi vill att arbetsmarknadens parter även i andra branscher ska komma överens om liknande bestämmelser. Vi är också beredda att överväga lagstiftning om rätt till heltid på hela arbetsmarknaden om en sådan utveckling inte kommer till stånd under nästa mandatperiod.

Efter åtta år med den moderatledda regeringens politik har jämställdheten i Sverige gått bakåt. Skattesänkningarna har framförallt gynnat män, uppluckringen av arbetsrätten har lett till att visstidsanställningarna har ökat kraftigt och nedskärningarna i välfärden har försvårat många kvinnors och mäns vardag.

Sverige är inte längre bäst i världen på jämställdhet. För att vi ska bli det igen krävs en ny färdriktning. Vi vill införa rätt till heltid, begränsa möjligheterna till visstidsanställningar och investera i en välfärd som finns där när vi behöver den.

Så tar vi kliv mot ett jämställt arbetsliv, och ett jämställt Sverige.

Stefan Löfven, partiledare för Socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel