Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öka budgeten för offentlig konst

En större del av landstingets byggbudget borde omvandlas till offentlig konst. Det anser åtta av länets verksamma bildkonstnärer.

"Jämtlands läns landsting bör anta enprocentsregeln för konstnärlig gestaltning i samband med bildning av egen region år 2015." Så lyder ett medborgarförslag som kommer att hamna på landstingsfullmäktiges bord från och med i dag, tisdag.

– Som det är nu har Jämtlands läns landsting en halv procent som går till ny- och ombyggnation. Det tycker vi är ganska lite. Många av landets landsting har en procent och det är väldigt bra eftersom vi tror att det då är lättare att tänka in konsten i budgeten redan från början, säger bildkonstnären Kristina Wrang, som tillsammans med Lars Nylund, MalinMatilda Allberg, Åsa Maria Hedberg, Elin Ståhl, Anniki Andersson, Cathrine Johansson, Jukka Nyström och Odd Larsson står bakom förslaget.

Konstnärsnämndens undersökning "Ingen regel utan undantag – Enprocentsregeln för konstnärlig gestaltning av offentlig miljö 2013" visar att en majoritet av kommunerna och att nästan samtliga landsting arbetar med principen på något sätt, antingen som rekommendation eller regel. "Det är hög tid för Jämtlands län att ta rygg på de andra landstingen och regionerna", skriver konstnärerna.

– Viljan finns nog. Jag tror att det beror på att det är ett fattigt landsting och att det sticker i folks ögon när man använder pengarna till konst. Det här blir ett sätt att väcka folk litegrann. Enprocentsregeln handlar inte om någon stor kostnad i pengar, men man får mycket konst för pengarna, säger Kristina Wrang.

I medborgarförslaget tar gruppen upp flera vinster med regeln. Som exempel nämns att allmänheten får en omedelbar tillgång till konst i sin vardag och att uppdragen innebär arbetstillfällen för konstnärer.

Gruppen har också skrivit till sex av länets åtta kommuner och ifrågasatt varför de inte tillämpar enprocentsregeln. Östersunds och Krokoms kommun använder sig redan av regeln.