Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öjvind vill skjuta på älgjakten

/
  • – Det är för tidigt att börja jaga älg i början av september. Jag tycker att det bästa vore att senarelägga jaktstarten en månad, säger Öjvind Hallström från Hammarnäset.  Foto: Jan Andersson
  • – Jag började jaga för 25 år sedan. Då var det inte lika varmt i september, säger Öjvind Hallström från Hammarnäset.
  • – Nu när vädret är varmare i september har inte bönderna jobbat klart med jordbruket den här tiden. Det är också en anledning till att börja senare med jakten, säger Öjvind Hallström, själv lantbrukare och älgjägare.Foto: Jan Andersson

– Älgjakten är minst en månad för tidig. Att jaga i högsommarvärme är varken bra för köttet eller hundarna. Jag tror att många med mig vill senarelägga älgjaktspremiären.

Annons

Det säger Öjvind Hallström, från Hammarnäset, som är vice jaktledare för sitt lag. När många andra jägare i området, som har längtat efter den första måndagen i september i princip sedan fjolårsjakten tog slut, gör sig redo för älgjaktspremiären så stannar Öjvind och hans lagkamrater hemma.

– Vi har beslutat inom laget att ”skjuta” på vår jakt och vi kommer bara att jaga en helg i september. De flesta av de 25 jägarna i Hammarnästet var med på det. Det är bara några av de äldre jägarna som tycker vi ska hålla på traditionen och börja jaga samtidigt som de andra lagen.

Om Öjvind ensam hade fått bestämma skulle han vilja senarelägga jaktstarten en hel månad.

– Sedan jag började jaga för 25 år sedan upplever jag att vädret i september blivit varmare och varmare. Det ställer till problem för jägarkåren, inte minst för hundarna som inte orkar med att springa i skogen när det är 20 grader varmt.

Öjvind tycker också att det är fel att jaga under brunsttiden.

– Nu vill man att jägarna ska spara på de stora älgtjurarna. Men hur många håller igen om de har en 20- taggare framför bössan. Undersökningar har visat att älgkorna föredrar de största tjurarna, men i takt med att de försvinner så blir storleken på älgarna mindre.

En jaktkamrat till mig har vägt de fällda älgarna ända sedan han började jaga och det har visat sig att storleken blir allt mindre.

Anders Asplund, som är jurist på länsstyrelsen säger att jaktiderna bygger på lagstiftningen.

– I norra Sverige är det första måndagen i september och i södra är det andra måndagen i oktober som är starten för älgjakten. Men är det så att det har skett en förändring till varmare väder så finns det en anledning för lagstiftarna att titta på premiärdatumen.

– Men vädret kan ju variera och det skiljer sig lokalt. Det kan ju vara kallt i september, säger Anders Asplund.

Själva jaktveckan ska nu Hammarnästets jaktlag starta i början av oktober och laget har 11 vuxna djur och fri tillgång på kalvar som tilldelning på de 3500 hektar stora området. Det har alltid funnits mycket älg på Hammarnäsudden och i vintras såg Öjvind 19 älgar där samtidigt.

– Mest älg var det här i början av 80-talet. Vid en flyginventering räknade man till 450 djur ute på udden och eftersom skogen blev svårt sargad av det stora antalet älgar, så sköts 150 av dem vid en skyddsjakt.

Mer läsning

Annons