Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ojämställt i Östersund

Annons

Fråga till våra kommunalråd: När blir det mer handling och mindre prat angående jämställdhet? Bakgrunden till frågan är följande, under perioden augusti 2013 till januari 2014 anställdes två unga och kompetenta medarbetare i Östersunds kommun, en inom barnomsorgen och en inom teknisk förvaltning. Vi kan kalla dom för A och B. Utifrån sett har dom liknande meriter och erfarenheter nämligen:

A: 27 år. Examen från Lärarhögskolan i Stockholm 3,5 år (lärare för F-9 år) samt ytterligare kurser i specialpedagogik 1 år. Har jobbat inom förskolan i annan kommun i 2 år.

B: 30 år. Examen från Mittuniversitetet i Östersund 2 år (arbetsledare i byggsektorn). Har jobbat på ett lokalt byggföretag i 1,5 år.

Den största skillnaden är att dom har olika kön, en kvinna och en man.

Ingen av dom har tidigare jobbat åt Östersunds kommun utan vid anställningstillfället får dom vad vi brukar säga en ingångslön hos sin nya arbetsgivare.

Östersunds kommun har 2007-11-06 antagit en jämställdhetspolicy där man säger:

Östersunds kommun ska bedriva ett aktivt jämställdhetsarbete som utgår från att erbjuda ett arbetsliv där kvinnor och män värderas lika och ges samma möjligheter till goda arbets och anställningsvillkor.

Arbetet med att öka jämställdheten mellan könen gäller alla, på alla nivåer och ur alla aspekter. Ett framgångsrikt jämställdhetsarbete förutsätter att medarbetarnas olika kompetens synliggörs, värdesätts, respekteras och tas till vara.

Man skriver vidare att: Likvärdigt arbete ska värderas lika oavsett kön.

Nu till det orimliga: B får 10 000 kr mer än A i ingångslön.

A är kvinna och B är man.

I kommunens vision hittar vi heller inga ledtrådar till den här ojämlikheten, där står det:

Ett demokratiskt, socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart Östersund.

Det kan snarare tolkas som att kommunen ska prioritera det sociala arbetet som är dominerat av kvinnor.

Det här leder fram till frågan i rubriken.

Det här är inte acceptabelt, utan förskolelärarnas och andra kvinnodominerade gruppers löner måste jämställas med manligt dominerade yrkesgrupper

Jag har följande förslag:

# att Östersunds kommun följer sin jämställdhetspolicy i verkligheten.

# att examinerade förskolelärare i Östersunds kommun får en ingångslön på 28 000 kr/mån.

# att förskolans personal får arbetskläder på arbetsgivarens bekostnad.

Vill ni ha förslag på finansiering kan ni kontakta mig för det går att lösa.

Nu ställer jag frågan till kommunens tre kvinnliga kommunalråd som dessutom representerar S, MP och C där åtminstone S och MP säger att dom feministiska frågorna är bland dom högst prioriterade:

Vad tänker ni göra åt det här?

Håkan, Frösön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel