Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ojämn tillgång på blåbär i de norrländska skogarna

Götaland och Svealand ser ut att bli vinnarna i blåbärsskogen i år. Fler bär än normalt förväntas i södra Sverige, men i Norrland riskerar tillgången att bli ojämn.

Orsaken bakom den förväntade ojämna blåbärsskörden beror främst på den kyliga våren och försommaren. I söder verkar de flesta blommorna i blåbärsriset ha klarat sig undan försommarens förrädiska nattfrost, medan flera områden i norr drabbats hårt.

Den ovanligt stora mängden bär som förväntas i södra Sverige beror bland annat på den långa och snörika vintern. Det djupa snötäcket har skyddat fjolårsskotten från att frysa eller bli uppätna av vilt, enligt den översyn som Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, gjort.

Enligt SLU:s prognos kommer det, när det är dags att skörda de små blålila bären, i genomsnitt i Norrland att finnas elva bär per kvadratmeter skogsmark med blåbärsris. I fjol låg den siffran på 13.

Den planerade skörden i Götaland och Svealand beräknas ligga på drygt elva respektive drygt 12 bär per kvadratmeter.

Huruvida blåbären kommer bli lättplockade är ännu svårt att sia om. För att de ska bli riktigt välväxta krävs mycket regn under bärens mognadsprocess, enligt SLU.