Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ojämlikhet som dödar

Huvudledaren ovan kommenterar de rödgrönas förslag om höjd skatt på höga inkomster.

Som framgår borde det vara uppenbart varför skattehöjningar är nödvändiga givet de nedskärningar som den ekonomiska krisen och regeringens skattesänkningar förorsakat.

I den svenska debatten närmar vi oss ofta skattepolitiken på just detta sätt, genom att hänvisa till välfärdens finansiering. God välfärd kostar mycket pengar och därför behövs ett skattetryck som svarar upp mot medborgarnas förväntningar på god offentlig service. Ett argument så gott som något.

Men det finns också andra sätt att motivera en progressiv skattepolitik.

Det nalkas första maj och från mången talarstol kommer det att pratas jämlikhet på både längden och tvären. Vi måste bli mer jämlika, jämlikhet är bra. Korrekt, men varför är jämlikhet så viktigt?

Tidigare i år kom ”Jämlikhetsanden” (på engelska The spirit level) ut i handeln. Den har beskrivits som en av senare års mest intressanta böcker. Bakom titeln står två brittiska hälsoforskare som har studerat hur inkomstskillnader påverkar samhällen. En snabbgenomgång: länder med relativt små inkomstklyftor, till exempel Sverige, har en friskare befolkning, mindre psykisk ohälsa, färre tonårsaborter, lägre våldsfrekvens, längre medellivslängd, mindre problem med droger.

Omvänt: hög grad av ekonomisk ojämlikhet gör oss sjukare och olyckligare och det är ojämlikheten i sig som är problemet.

För en rödgrön opposition som försöker vinna regeringsmakten är slutsatserna i ”Jämlikhetsanden” en intellektuell guldgruva.

Mona Sahlin har torrt på fötterna när hon går till val på högre skatter.