Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ojämlik vård dödar tio varje dag – Jämtland ligger dåligt till

Varje dag dör tio personer på grund av ojämlik vård i sjukdomar som hade kunnat gå att åtgärda. Nu framförs krav på att riksdagen beslutar om en nollvision.

– Ingen ska behöva dö på grund av ojämlik vård. I dag dör fler personer av detta än i trafiken, säger Ilija Batljan, ordförande i Kommissionen för jämlik vård som på måndagen lade fram sin slutrapport.

Kommissionen har på uppdrag av LIF, de forskande läkemedelsföretagen, och Cancerfonden analyserat skillnaderna inom vården. Slutsatsen är att ojämlikheterna är stora och bestående.

Faktorer som var du bor, om du är man eller kvinna, har hög- eller låg utbildning och vilket land du är född i kan vara avgörande för vilken vård du får. Mellan 2010 och 2013 dog 13 491 personer av sjukdomar som borde ha varit möjliga att undvika genom tidig och rätt diagnos och behandling, enligt Socialstyrelsen.

Jämtland är ett landsting som i fjol fick dåligt resultat. Här avled nästan 40 kvinnliga patienter per 100 000 invånare i sjukdomar som hade kunnat undvikas med sjukvårdsinsatser. Det kan jämföras med 23 i Halland. Delvis har det att göra med resurser, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Nina Fållbäck Svensson.

– Vi är ett litet landsting och har tidigare exempelvis inte haft möjlighet att ge vård på strokeavdelning eller utföra ballongvidgningar vid hjärtinfarkt, säger hon.

Hon välkomnar en nollvision, men påpekar samtidigt att landstingen redan i dag har omfattande system för att bli uppmärksamma på brister i vården.

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) talar om "administrativa gränser och kulturer som kan skapa skillnader".

– Under väldigt många år har den statliga nivån bara skjutit ansvaret ifrån sig till den regionala nivån. Nu säger jag att staten har också ett ansvar, säger han till TT och kallar en nollvision ett självklart mål att sträva efter.

Precis som kommissionen nämner han som en förebild de regionala cancercentrumen med samlad kompetens och samarbete över landstingsgränserna för att göra vården mer effektiv och jämlik:

– Det skulle mycket väl kunna vara en modell som vi använder inom fler områden i vården.

Kommissionen tycker att sjukvården på sikt bör organiseras i större regioner så att högspecialiserad vård kan komma fler till del. Om ojämlikheterna består riskerar rätten att få god vård att bli en plånboksfråga, enligt kommissionen.