Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ojämlik lön hotar välfärden (port på vanliga

Vision har nyligen publicerat två undersökningar om löneskillnaderna som drabbar våra medarbetare i välfärden.

Våra beräkningar visar till exempel att en civilekonom som arbetar i en kommun förlorar 204 950 kronor per år i lön, jämfört med civilekonomen i en mansdominerad sektor. Dessutom tillkommer skillnaden i avtalsvärde och i pension. Slutsumman för en civilekonom som arbetar 20 år i en kvinnodominerad sektor och sedan lever till hen är 80 år, blir 6,6 miljoner kronor lägre än för motsvarande civilekonom som arbetar i en mansdominerad sektor!

De här strukturella löneskillnaderna drabbar alltså både män och kvinnor i välfärden, men för kvinnor finns ytterligare ett problem. De verkar få lägre lön – för att de är kvinnor.

En jämförelse mellan akademiskt utbildade män och kvinnor i välfärden, visar nämligen bland annat att kvinnorna har i genomsnitt sju procent lägre lön än de manliga kollegorna med samma utbildningsnivå. Männen tjänar också konsekvent mer än de kvinnor som har en nivå högre utbildning.

För Vision är det tydligt att det krävs samförstånd mellan såväl parterna på arbetsmarknaden som andra samhällsintressenter för att vända utvecklingen. Vi ser också en rad konkreta åtgärder:

# Sveriges Kommuner och Landsting måste ta sitt ansvar som arbetsgivarorganisation genom att se över och aktivt arbeta med de löneskillnader som finns i kommuner, landsting och regioner. Detta är ett arbete som Vision gärna vill göra i samarbete med SKL.

# De kvinnodominerade sektorerna måste under ett antal år tillåtas ha en högre löneökningstakt än de mansdominerade för att komma ikapp.

# Lagen behöver ändras så att lönekartläggningar återigen ska göras varje år istället för, som nu, vart tredje.

# Medlingsinstitutet bör på ett tydligare och mer konkret sätt arbeta för jämställda löner.

Fram till 2019 behöver 420 000 nya, viktiga medarbetare anställas i välfärden, enligt beräkningar från Sveriges Kommuner och Landsting. Om man inte erbjuder dem rätt förutsättningar och rätt lön så riskerar framtidens kompetensförsörjning att bli en svår nöt att knäcka.

Annika Strandhäll

Förbundsordförande Vision

Catarina Antán

Ordförande Vision Östersund