Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ojämlik idrott – som rot och rut

Sveriges damlandslag i fotboll håller på att försöka kvala in till VM. Detta uppmärksammas lite halvlojt i svensk media.

Däremot när herrarna ska spela EM kval så blir vi översköljda i media både före, under och efter matchen. Tidningarna skriver spaltmeter om våra fotbollsproffs migränanfall, skoskav klubbyten med mera. Detta spetsas med den mest konstlade statistik på formkurvor, skvaller med mera. Inget lämnas åt slumpen. 

Damfotbollen väcker endast samma mediauppbåd när det ska prövas underkläder och i diskussioner om utvik med mera.

Det är i media intresset väcks och utvecklas bland allmänhet. Det är medias roll och skyldighet att göra det på jämlika villkor. Alltifrån ungdomsledare till damfotbollsproffs är förtjänta av större och seriösare mediabevakning.

Som grädde på moset av total avsaknad jämställdhet inom fotbollen är att herrarna får 600 000 kr i bonus om de når EM-slutspel. Damerna får 0 kr i bonus om dom når VM slutspel. Detta trodde jag inte skulle förekomma år 2010. Om dessa uppgifter stämmer, tycker jag att det är skamligt att svenska fotbollsförbundet uppmuntrar orättvisa och kränkande bonussystem.

Jag tror nog att miljonstinna herrar som uteslutande är heltidsproffs skulle kunna klara sig utan bonusar. Bonusarna skulle med säkerhet göra större nytta hos lågbetalda damspelare. Det finns enligt mig, vissa liknelser mellan fotboll och politik i debatten kring manliga rot och kvinnliga rut.

Anders Häggkvist (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel