Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖIK trivs i sitt nya hem

Markus Åkerblom står och klistrar på reklam på sargen i nya arenan.

På lördag morgon blir det hans nya arbetsplats.

– För oss som jobbar här 10-12 timmar per dygn så är det betydligt roligare att komma hit. Det känns nästan overkligt.

Just nu sker en intensiv förberedelse inför fredagens invigning, men också inför premiärmatchen mot Kiruna på lördagen. ÖIK:s sportchef och huvudcoach Markus Åkerblom, samt materialaren Daniel Andersson, ordnade med den sista finputsningen av sargen.

– Sargen är 10 centimeter lägre än normalt ger efter mer vid tacklingar. Det är vi och Leksand som har en sådana här sarg, berättar Åkerblom.

Forskning i Finland har visat att den lägre sargen ger färre huvudskador, och den kommer bland annat att användas vid OS i Sotji.

Det får plats drygt 2000 åskådare vid hockeymatcher, vilket också är kravet för Hockeyallsvenskan. ÖIK:s A-lag har ett eget omklädningsrum som de betalar en månadssumma för. Varje spelare har fått ett eget bås och sittplatserna är grönfärgade.

– Det här ska bli vår borg. Samtidigt finns ju risken att övriga lag tycker att det är extra roligt att komma till Östersund och spela nu.

B-hallen blir i första hand en träningsanläggning men även där får det plats ungefär 200 åskådare.

– Man kan vara negativ och säga att vi hade två isytor tidigare också, med uterink. Men nu har vi säkerställt att vi har två isytor att träna på. Med uterinken är det en mycket större osäkerhet.

Vad ser du som mest positivt med att komma till den här nya arenan?

– Det är den totala miljön. Det är så mycket trivsammare att vara här, för spelare och ledare men också för föräldrar och publik.

ÖIK:s förhoppning är att kunna locka mer publik till matcherna.

– Det är jäkligt svårt att uppskatta den produkt vi har när matcherna spelas i Z-hallen. Det är nästan omöjligt. Du skulle kunna spela en Stanley Cup-final och ändå tycka att det vara en ganska dålig match.

Klockan 18.30 på lördag släpps pucken i den första ishockeymatchen i Östersund Arena. ÖIK möter Kiruna. På morgonen, samma dag, gör ÖIK sin första träning i arenan.