Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖHC näst yngsta div 1-laget

/

Östersund Hockey har en medelålder på 20,5 år i truppen.
Det gör ÖHC till Sveriges näst yngsta division 1-lag.
Ett obesegrat sådant, dessutom, som ikväll möter Ånge borta.

Annons
- Det är inget som jag och Roger funderar särskilt mycket på. Det är mest intressant och rolig kuriosa, säger Hasse Brunk, ena halvan av ÖHC-tränarduo.
I lagidrottssammanhang så sägs det alltid att den bästa sammansättningen av ett lag är en mix av unga hungriga och rutinerat stabila.
En sanning som Brunk gärna skriver under på.
- Så tror jag absolut att det är. Har man äldre spelare med rätt attityd att bygga grunden på och sen fyller på med unga som vill utvecklas så kan mixen bli riktigt bra.
70-80 procent unga och resten "äldre" är ÖHC:s lagbygge den här säsongen.
- Som serien ser ut nu så fungerar det riktigt bra. Men skulle vi gå vidare till allettan så tror jag att vi behöver ytterligare några äldre spelare som har varit med i hetluften tidigare.
Fördelarna med att ha ett ungt och grönt lag?
- De är träningsvilliga, nyfikna och läraktiga. Fortfarande finns drömmarna kvar att bli en bättre hockeyspelare och för oss tränare är det en härlig drivkraft att jobba med.
Nackdelarna då?
- Det kan bli svajigt under en hel säsong. De har inte rutinen att falla tillbaka på när det inte går som man tänkt sig, utan lever mer på fart och entusiasm.
Coachar man ett ungt lag på ett annorlunda sätt jämfört med ett rutinerat?
- Nej. Även om det handlar om unga spelare så är de mycket välutbildade. De flesta har erfarenhet från J20, superelit och till och med division I så det handlar om samma mekanismer. Men ibland kan det bli onödigt nervöst eftersom de hatar att förlora.
Och Hasse Brunk är faktiskt förvånad över att ÖHC ståtar överst i tabellen och är obesegrade efter sex matcher.
- Redan efter tredje träningsmatchen där vi vann mot Hudiksvall, så sa vi till grabbarna att de spelade onödigt bra.
- Det finns mycket talang hos många spelare. Men det kommer säkert att svänga, för det är sällan det går på ett snöre genom hela serien, slutar Hasse Brunk.
Kalle Johansson, Joel Åkesson, Marcus Guslin och Mikael Fernström, födda 1993, 1991 och 1990 är en kvartett lovande rookies som fått mycket speltid.
- En bra och varierade blandning, säger Mikael när den låga medelåldern kommer på tal.
Kalle och Joel som tillhör de allra yngsta i truppen verkar inte lida speciellt av det. Och alla fyra tar gärna råd av erfarna spelare som Peter Westin och Daniel Eliasson.
- Man tittar mycket på dem och tar gärna emot tips, säger Marcus.
Ångetorsk i kväll?
- Nej, nej, säger fyran med en mun.
För det är ju som Brunk säger. De hatar att förlora

Mer läsning

Annons