Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ohälsan kostar varje länsbo 5 521 kronor

Var tionde vuxen jämtlänning står utanför arbetslivet och får sin ersättning från Försäkringskassan.

Sjukpenningstalen i Jämtland är därmed högst i hela landet.

Områdeschef Charlott Ax och samverkansansvarig Per Sundin från Försäkringskassan hade fått en knapp timme av landstingsfullmäktiges sammanträdestid för att informera om läget.

– Vi är bekymrade över hur situationen ser ut och vill därför lyfta frågan till politisk nivå, säger Charlott Ax. Vi vill också diskutera med er vad vi kan göra för att få en positiv utveckling.

Varje vuxen jämte/härjedaling är sjuka 11,1 dagar, som de får ersättning från Försäkringskassan för. Har de en arbetsgivare har de redan varit sjuka fjorton dagar innan de hamnar i Försäkringskassans statistik.

Riksnittet ligger på 8,2 dagar. Västernorrland ligger näst högst på listan med 9,4 dagar.

– Vårt län sticker ut eftersom det skiljer 20 procent till Västernorrland som ligger näst högst, fortsätter Charlott Ax.

Per Sundin pekar på att mer än hälften av de som fått sjukpenning har varit sjuka mer än sex månader.

Det här kostar förstås pengar, bara sjukpenningen i vårt län kostar 5 521 kronor per invånare och år. Lägger man till aktivitetsstöd, a-kassa och ekonomiskt bistånd handlar det om 22 274 kronor per år och invånare, jämfört med 19 280 kronor för riket.

Det är skillnad på ohälsan för kvinnor och män, kvinnorna har nära dubbelt så många sjukdagar. Och det är de psykiska diagnoserna som ökar mest. 35 procent av de sjukskrivna har en psykisk diagnos, då handlar det om allt från stressrelaterade sjukdomar till allvarliga psykiska sjukdomar.

– När det handlar om nyinsjuknade är det främst kvinnor med lättare depressioner eller ångest, och dessa diagnoser ökar, säger Per Sundin.

Högst sjuktal i landet har de i Bräcke och Ragunda, friskast är man i Åre och Härjedalen.

– Men det finns goda exempel också. Strömsunds kommun exempelvis har satsat på sin personal på alla fronter. Från att ha legat i topp i sjuktal ligger de i dag under rikssnittet och på en fjärde plats bland de friskaste i länet, säger Per Sundin.

Nu har Försäkringskassan, med bland annat stöd från landstinget, startat ett samordningsförbund där ohälsotalen ska ha högsta prioritet. Alla gemensamma resurser som finns ska användas för att insatser ska sättas in så snabbt som möjligt.

Start blir det på Krokoms hälsocentral.