Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖGF Lyrans stödförening

En stödförening har bildats för 145 år gamla ÖGF Lyran.

En av länets allra äldsta, fortfarande verksamma föreningar är en gymnasistförening i Östersund.

Östersunds Gymnasiiförening Lyran grundades redan 1864 och har sedan dess haft något tusental medlemmar inskrivna i sin matrikel. Eftersom litteratur och musik varit de huvudintressen som bundit de unga lyristerna samman har ÖGF Lyran också varit grogrunden för många blivande författare och musiker.

Till de stora författarnamn, som debuterat i Lyrans interna tidning Heimdall hör poeterna Erik Lindegren och Nils-Magnus Folcke. Från det tidiga 1960-talet hör arrangerande av litteraturpristävlingar och utgivningen av tidningen Ett Äpple till Lyrans mer officiellla verksamhet.

Under senare år har villkoren för gymnasieföreningar med kortare och mer pressad studietid för eleverna förändrats. Det har menligt påverkat bland annat Lyrans verksamhet, även om nuvarande aktiva lyrister är fast beslutna att försöka bevara och föra kulturarvet med Lyran vidare till kommande generationer.

För att bistå den unga generationen av lyrister i detta vällovliga uppsåt har en stödförening av äldre lyrister från skilda årgångar bildats. Lyran Alumni, som bildats på initiativ av Jens Ismunden, har som ändamål, att på olika sätt stödja och främja ÖGF Lyran, samt att vara en kamratförening för tidigare medlemmar.

En interimsstyrelse bestående av Tage Levin, ordf., Jens Ismunden, kassör, LO Rindberg, sekr.samt Tom Englund och Calle Hedman, utsågs vid föreningens första och stiftande årsmöte i april.

Till stödföreningens första och mest akuta uppgifter hör insamling av medel för att ordna upp ÖGF Lyrans arkiv med handlingar från 1860-talet och framåt. Vidare att skapa en datoriserad medlemsmatrikel samt att renovera den gamla Lyran-fanan.

– Vi vill slå vakt om det kulturarv som ÖGF Lyran förfogar över och bidra till att dess stolta traditioner kan föras vidare till kommande generationer, säger ordförande i Lyran Alumni, Tage Levin.