Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ogenomtänkta väganslag

Statens anslag för satsningar på vägar och järnvägar under perioden 2014–2025 är 522 miljarder kronor. Av dessa 522 miljarder ska 155 miljarder användas för drift och underhåll av befintliga vägar. Dessa pengar har sedan fördelats mellan länen på ett sådant sätt att Jämtland under perioden får 516 miljoner eller 46 miljoner per år. Jämtland tilldelas endast 0,33 procent av det totala anslaget. Enligt Trafikverket så finns det totalt 98 500 kilometer statlig väg i Sverige, av dessa finns 6 036 kilometer i länet, vars andel av Sveriges totala vägnät är 6,14 procent. Att underhålla dessa 6,14 procent ska det enligt förslaget räcka med 0,33 procent av underhållsanslaget!

Befolkningsunderlaget ska väga tungt, och det är förståeligt eftersom slitaget ökar ju fler som utnyttjar vägarna. Länsborna utgör 1,3 procent av Sveriges befolkning så även om vi fördelar väganslaget utifrån befolkningsunderlaget så saknas det 1 procent eller 1,55 miljarder kronor för hela perioden!

Om man dessutom beaktar att det statliga vägnätet i länet till en tredjedel består av grusvägar, att länets vägar utsätts för stort slitage genom tunga transporter, att tjälen varje år gör delar av våra vägar obrukbara, att turismen är en viktig näring i länet och kräver bra vägar, att en stor andel av befolkningen pendlar till sina arbeten och är beroende av ett fungerande vägnät, så blir denna fördelning än mer horribel.

Hur kan Regionförbundet acceptera detta?

Per Johan Skoglund, Rödön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel