Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ogenomtänkt om värmestugan

I ett brett uppslag i form av en debattartikel, anklagar socialdemokraterna och ordförande för kyrkorådet i Östersunds församling Margareta Winberg, tillsammans med vice ordförande Gudrun Olsson oss i Borgerligt Alternativ och Centerpartiet i församlingen, för att vilja försena inrättandet av en värmestuga för de mest utsatta kommunmedborgarna.

De försöker ge sken av att de är de goda och vi de onda. Låt mig vara tydlig. Samtliga kyrkopolitiker, oavsett partitillhörighet är positiva till en värmestuga. Problemet är och har varit, att socialdemokraterna under ledning av Margareta Winberg, inte haft nödvändig dialog med samtliga inblandade. Winberg har helt enkelt brustit i sitt politiska ledarskap. Att investera stora pengar ur församlingens kassakista i en annans fastighet, är inte lösningen på problemet, när både Borgerligt Alternativ och Centerpartiet anser att kommunen måste ta ett betydligt större ansvar, än vad man tänker sig göra för just den målgrupp som värmestugan är tänkt för. Kommunallagen stadgar visserligen inte att en kommun är skyldig att tillhandahålla en värmestuga, men kommunallagen stadgar inte heller, att kommunen ska satsa stora pengar, hundratals miljoner i idrottsarenor, vilket man gladeligen gör, samtidigt som den politiska kommunledningen lämnar de mest utsatta åt sitt öde och hoppas på att den gruppen får välgörare ta hand om. Östersunds kommun tänker för i år ge ett ynka bidrag på 400 000 kr till Östersunds församling, avsett till driften av värmestugan, men lovar inte mera än så, samtidigt som Östersunds församling kommer att stå med de verkligt stora kostnaderna. Avslutningsvis har den borgerliga oppositionen i församlingen, vid ett flertal tillfällen vädjat till S, om att vi i en arbetsgrupp tillsammans skulle kunna hitta en bra lösning, både ekonomiskt och medmänskligt för den här gruppen människor och att kommunen och övriga församlingar inom Östersunds kommun också är med i finansieringen. Det är också människor från andra församlingar, som när de befinner sig i Östersund behöver den tänkta värmestugan. Vi i den borgerliga oppositionen kommer därför inför kommande fullmäktige, att presentera ett eget mera genomtänkt förslag, än det som nu diskuteras och vi hoppas naturligtvis då, på att vi samtliga, utifrån detta ska kunna hitta godtagbara kompromisser, så att denna efterlängtade värmestuga kan bli ett faktum.      

Leif Westergren, Borgerligt Alternativ i Östersunds församling.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel