Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ogenomtänkt förslag till gruppboende

Efter många års långbänk och mycket kritik finns nu ett förslag till gruppboende för funktionshindrade i Strömsund. Ett ogenomtänkt förslag, tycker en berörd förälder:

– Man måste se till helheten, inte bara själva boendet.

Strömsunds kommun har under många år fått kritik för bristen på gruppbostäder för funktionshindrade, och haft vitesbilan hängande över sig för att man inte uppfyller kraven från LSS (Lagen om särskilt stöd och service). Nu har man presenterat ett förslag.

Teknik- och serviceförvaltningen föreslår att man gör ett LSS-boende enligt "trapphusmodellen", för att kunna använda befintliga hyreshus:

– Vi har fått en föredragning av förslaget, säger Gudrun Hansson (S) i kommunstyrelsen. Ingenting har beslutats, utan snarare uppstod en massa frågor. Uppfyller förslaget kriterierna för att vara ett LSS-boende?

Kommunchef Anders Andersson skriver att det är svårt att göra en prognos på hur många som kommer att behöva ett eget boende sedan de avslutat skolgången, "av erfarenhet vet vi att några av ungdomarna kommer att välja att flytta till annan ort".

LT har träffat en förälder som har åsikter om det synsättet:

– Det finns ju inget val. Ungdomarna måste bo kvar i Östersund efter gymnasiets slut, eftersom det inte finns något i Strömsund. Skulle det finnas ett bra alternativ i Strömsund så skulle troligen alla välja det.

Hon tycker att det liggande förslaget är ogenomtänkt:

– Först och främst måste man se till helheten, inte bara själva boendet. Det måste samordnas med en bra dagverksamhet och en bra fritidsverksamhet. Först då kan man som förälder känna sig trygg.

Hon har också hört hur trapphusboendet har kritiserats av andra föräldrar som upplevt det i Östersund, och det känns inte som någon bra modell:

– Det måste vara ett boende där man är på samma plan, där personalen har ständig koll, där man kan vara ifred om man vill, men där man själv enkelt kan ansluta sig till gemenskapen när man känner för det.

Gudrun Hansson känner också att förslaget är otillräckligt:

– Det står ingenting om fritiden, till exempel, så jag vill titta mera på det här.