Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖFS drömmer om kvällsslalom i världscupen

/

En ny säsong står för dörren. Och Sveriges bästa (?) klubb är laddad.
– En dröm vi har är att få arrangera en kvällsslalom i världscupen. Vi skulle få en helt annan publiktill­strömning än Åre, säger tränaren Jari Hiltula.

Annons
I fjol var det många gånger som ordförande Ulf Arnesson fick höja nävarna i skyn. Östersund Frösön Slalomklubb visade på nytt att man är en av Sveriges bästa klubbar och Ulf har receptet till det hela.
– Det breda urvalet av talanger håller hög klass och vi har 70 utbildade tränare som gör ett kanonjobb med att utveckla varje individ, säger Ulf.
ÖFS har 32 satsande juniorer och är därmed Sveriges största klubb sett till den kategorin åkare. Juniorgruppen går på tre skidgymnasium; Järpen, Östersund och Malung.
– Just nu finns ett 30-tal juniorer på läger i Schweiz. Där tränar de högklassigt i två veckor. Vi har även under sommaren arbetat hårt med fysiken och närvaron har varit mycket bra.
På seniorsidan har Fredrik Kingstad och Petter Robertsson – som just nu är i Österrike – bland annat fått testa på att träna på med bland annat Ivica Kostelic. Det är hans syster Janica som var Anja Pärsons värsta konkurrent under flera år.
Även om ÖFS planerar ett träningsläger i Tärnaby ("de är på gång att öppna en eller flera av sina backar") är det inte nödvändigt att generellt sett resa utanför länets gränser.
– Det finns perfekta möjligheter att träna i Jämtland, närheten till både Åre, Almåsa och Klövsjö gör att vi kan träna på dessa ställen. Och så har vi så klart grundbasen Gustavsberg på Frösön.
Just Gustavsbergsbacken får från 2009 en ökad betydelse för ÖFS. Ett kommunbeslut på att bygga ut Ladängen för elva miljoner kronor är ett jättelyft för klubben.
– Vi funderar på att starta en egen skidskola, inte bara riktat mot ungdomar utan även mot äldre personer. Den nya carvingtekniken gör att sånt behövs.
ÖFS-tränaren Jari Hiltula har dock två ytterligare önskemål:
– Jag vill binda ihop Ladängen med Gustavsbergsbacken. Då skulle vi få en hel anläggning och kunna lösa en del av P-problemen. Under träningskvällar är det oerhört trångt.
– En dröm vi har är att kunna arrangera en kvällsslalom i världscupen. Det rör sig bara om åtta-tio meter för att få godkänt.
En förändring som redan är på gång är att ÖFS i vinter tar över driften av caféet i Gustavsbergsbacken. Det ger en inkomstökning för en klubb som i år omsätter två miljoner kronor.
Är det någon speciell åkare vi ska hålla ett extra öga på i vinter?
– På damsidan vill jag lyfta fram Frida Svedberg, som är en otroligt talangfull tjej. På killsidan har vi Charlie Reunanen som bland annat är med i juniorlandslaget, säger Ulf Arnesson.

Mer läsning

Annons