Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖFK slutade tia efter 1–3 mot Umeå i sista

/
 • Umeå FC var betydligt hetare än ÖFK i säsongsavslutningen och vann klart rättvist med 3–1. Det var bara att ducka och ta emot för Petter Skogen och de andra i hemmalaget, som haft oerhört tungt mot just UFC i år.
 • 17-årige forwarden Daniel Andersson gjorde a-lagsdebut i ÖFK och fick den otacksamma              uppgiften att ensam slåss med Umeås storväxta mittförsvar. Andersson spelade hela matchen, medan 16-årige Pontus Englund byttes in med kvarten kvar att spela.  Foto: FRedrik Alverland

Division 1-säsongen tog slut som den började för ÖFK. Ett rejält kok stryk mot Umeå FC.
– Det kändes som att alla deras spelare var sju decimeter högre än mig, sa Alan Al-Kadhi efter 1–3-förlusten på Jämtkraft Arena.

Annons
Det såg faktiskt ut så, också.
501 välkylda åskådare, däribland Gif Sundsvalls nye tränare Sören Åkeby, fick se en avslagen säsongsfinal där storväxta UFC kopplade ett brottargrepp på ÖFK redan första kvarten.
Beslutsamheten att vinna den här matchen var ungefär lika tveklös som Toby Davies avslutning i 18:e minuten:
Spelvändning, pang, bom och 0–2 i bortre krysset.
– Umeå spelar enkelt, men man kan inte gärna gnälla på det när dom gör det så bra. Alla deras spelare kändes sju decimeter högre än mig i nickduellerna och jag tror varenda en av dem låg nere på gräset och sparkade och slet också, sa ÖFK:s Alan Al-Kadhi och ryckte på axlarna efteråt.
Och egentligen ska vi kanske inte vara så förvånade.
Inklusive premiären (3–0), söndagens resultat och årets båda träningsmatcher har Umeå totalt gjort 10–1 på ÖFK den här säsongen – en mardrömsmotståndare med allt som ingår.
Desto skönare då att ÖFK däremellan säkrade kontraktet i ettan med en modig och passningsinriktad fotboll, lika effektiv som attraktiv.
– Ja, det har känts som ett roligt år, betydligt bättre än förra säsongen i alla fall. Då fick vi improvisera och spela lite på måfå, men nu har vi haft ett eget system att falla tillbaka på och det har varit en avgörande skillnad, inte minst för mig som central mittfältare, säger ÖFK:s Martin Johansson.
Hur mycket av den scenförändringen ska vi tillskriva Kalle Björklund?
– Det är svårt att säga, men det krävs ju någon som drar upp riktlinjerna och det har han verkligen gjort.
Du själv har gjort en strålande säsong, hur ser du på en fortsättning i ÖFK?
– Det är ingenting jag utesluter i alla fall, men det beror också mycket på vad klubben har för ambitioner. Man vill gärna veta hur de tänker.
Alan Al-Kadhi stänger inte heller han dörren för fortsatt spel i Östersund, men erkänner öppet att han välkomnar anbud från andra klubbar.
– Det är ju det man hoppas på, att någon klubb högre upp i seriesystemet hör av sig. Matcherna mot Stockholmslagen är ju ett bra skyltfönster till exempel, men dom klubbarna har å andra sidan ganska hyfsade spelare sedan tidigare. Det är helt enkelt svårt att slå sig in någon annanstans.

Mer läsning

Annons