Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"ÖFK slår sönder allt"

Stor ilska råder hos ledare och föräldrar i IFK Östersund. Frustrationen riktas mot ÖFK, som startar ett 10-årslag.

– De behandlar barn som handelsvaror och ser bara till sitt eget bästa, säger Marcus Olovsson.

Annons

Marcus är tränare för IFK:s 03-lag. Han är mycket upprörd över den konkurrens om spelarna som plötsligt uppstått när ÖFK sparkat i gång ett knattelag i tioårsåldern.

– Det är jättejobbigt. Som ledare tappar man energi. I stället för att jobba med killarna tvingas vi ha krismöten.

Olovssons lag, som återfinns i Odenslundsområdet, har drabbats extra hårt eftersom det i stort sett är ett klasslag.

– Våra killar går i samma klass och har spelat i hop i flera år. Nu har många gått till ÖFK och det har skapat splittring, oro och bitterhet i klassen. De har blivit två sidor. De killar som är kvar i IFK blir kallade "losers".

Det syns att Marcus tycker situationen är påfrestande. Han ska precis anmäla laget till ÖP-liret, men av de 18 spelare som fanns från början, har cirka tio gått till ÖFK.

– Vi har åtta-nio killar kvar och i dag vet jag inte hur det ska gå när vi till exempel ska åka till Sveg och spela.

Hur reagerar de spelare som stannat i IFK?

– De känner sig jättesvikna. De vänder sina känslor mot ÖFK och tycker det är en skräpförening, vilket heller inte är bra.

Marcus Olovsson är speciellt kritisk mot att att klubbarna slåss om så unga barn. Han tar en parallell från ett helt annat område.

– Vi har tomatplantor hemma och de är så känsliga. Det går inte att bara flytta dem från en plats till en annan. Barn i tioårsåldern är lika sköra. Att flytta dem från ett lag till ett annat är inte bra.

Vad säger IFK som förening?

– De sitter lugn i båten just nu eftersom det är ett fritt samhälle. Alla måste få göra som de vill. Men jag kan inte vara tyst. Ju mer vi vuxna är inne och rotar i barn på det här sättet, desto mer förstör vi och desto mer försvinner glädjen.

Kan du ha någon förståelse för ÖFK?

– Till viss del. De tycker väl att vi andra föreningar får fram för dåliga spelare. Konkurrens är sunt, men att konkurrera i så här låga åldrar är inte rätt metod. Alla undersökningar, alla utbildnar jag gått visar att ÖFK gör fel.

– Det här är femte gången som det händer. Det är en enmansshow i ÖFK och då spelar det ingen roll vad andra ledarna i klubben säger, menar Marcus.

ÖFK menar att spelare och föräldrar gör aktiva val, att det inte är värvningar – kommentar?

– Jag tror att det är de mest drivna föräldrarna som väljer. I annat fall är det för tidigt att göra aktiva val som tioåring. Men varför frågar inte ÖFK oss? Vi vill gärna hjälpa till att få fram bra seniorspelare.

En annan IFK-ledare säger så här:

– ÖFK slår sönder allt hos oss när det startar ungdomsverksamhet för 10-åringar. Ledare, föräldrar och spelare hos oss tappar sugen. Om ÖFK får fortsätta att splittra lag är risken stor att det inte finns några renodlade ålderslag kvar.

Vad är lösningen?

– Samarbete/dialog. Jag tycker och många med mig att man ska föra en dialog om hur man kan hjälpas åt. Som det är nu så  lockar man med i sina annonser att kom och provträna och träffa spelare från a-laget. Det är ju som att locka barn med  "godispåse", för att få dit dom.

Kontentan av sådana här rekryteringar kan bli fördödande enligt ledaren.

– Det som händer är allvarligt. I förlängningen kan man döda en klubb som IFK om man fortsätter att jobba som ÖFK gör.