Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖFK måste snabbt börja samla poäng

Annons

Y ÖFK och höstjakt på nytt kontrakt i fotbollsettan är något som vi börjar vi bli vana med nu. Men frågan är om inte läget den här gången är sämre än någonsin.

Därmed inte sagt att det är omöjligt uppdrag. Den här serien innehåller många lag som kan bli indragen i striden kring strecket. Men ÖFK måste snabbt börja samla poäng, helst redan i kväll.

Mycket har hänt i klubben under sommaren. Kalle Björklund och Niklas Dahlström har ersatts i av tränartrio (Peter Andersson, Lee Makel och Mats Palmqvist) och ett par unga skottar har förstärkt spelartruppen.

Jag är inte helt övertygad om att de nya pusselbitarna fallit på plats ännu.

Att Kalle Björklund skulle försvinna som huvudtränare kom inte som någon överraskning. Redan för ett år sedan berättade han för mig att det här inte var något för honom längre, inte i kombination med jobbet på John Bauer.

Kalle meddelade också klubbledningen detta, såväl i november som i mars. ”Jag orkar inte sju-åtta pass på skolan och sedan nästan varje kväll med ÖFK”.

Och i maj gjorde Kalle klart att han inte skulle finnas med under hösten.

Att sedan Kalle (och Niklas) fick kliva av redan två matcher före våromgångens slut ska vi nog mest ta som en markering från ordföranden Rolf Lohse och sportchefen Daniel Kindberg.

Det är i fotbollskretsar väl känt att Lohse/Kindberg och Kalle Björklund tänker helt olika om hur ett framgångsrikt ÖFK-bygge ska se ut. Både jag och Kalle trodde förra hösten att Kalle mera långsiktiga strategi hade vunnit (inga spektakulära värvningar trots att man låg pyrt till även då) kampen mot klubbledningens kortsiktiga och även ekonomiskt tunga lösningar.

”Ska man värva ska man göra det när man har chansen att vinna något, inte för att rädda ett kontrakt. Då är det bättre att börja om på en lägre nivå”, resonerade Kalle som såg samarbetet mellan skolan och ÖFK som en utmärkt plattform att bygga ett framtida elitlag i Östersund.

Men Bröderna Kortsiktig kom tillbaka.

Resultatet av det ser vi nu; ÖFK startar hösten med nya ledare och nya spelare. Och precis som vanligt i jakt på ett nytt kontrakt...

Lycka till, säger jag. Det blir en rysare även i år!

Efter fem spelade omgångar i allsvenskan hade regerande mästarna Kalmar FF samlat ihop två poäng och krisen lurade runt hörnet. I sig var det inte helt överraskande, i stort sett halva startelvan sedan förra säsongen hade försvunnit. Men vändningen skulle komma och i dag, efter 17 spelade matcher är Kalmar i högsta grad inblandad i tätstriden.

Vem kunde förutse den utvecklingen? (Jag nämner det här bara för att understryka att det inte alls behöver vara kört för ÖFK trots de dystra utsikterna ...).

Nu tror jag inte Kalmar håller hela vägen. Innan start tippade jag Elfsborg som vinnare och jag står fast vid det tipset, inte minst därför att IFK Göteborg, förutom att man drabbats av några riktigt elaka skador, envisas med att sälja alla sina talanger till mera penningstinna ligor.

Ledande (efter gårdagskvällens vinst mot Hammarby) Helsingborg? Utan knäskadade Henrik Larsson går inte.

Fiaskostämpeln så här långt sätter jag på Stockholmsklubbarna Hammarby och Djurgården. Tony Gustavssons tränarjobb i Hammarby måste vara fullständigt hopplöst med en sådan som Michael Andersson som chef för fotbollsverksamheten.

Innan jag gick på semester flaggade jag internt på redaktionen för att ge bra med utrymme för U21-EM. ”Det kan bli sommarens höjdare”, sa jag.

Det är sällan man har så rätt i en förhandsanalys. Det finns onekligen hopp om framtiden för svensk fotboll.

I förra veckan berättade vi i LT om några spelare som lämnat Rosenborg; Roy Miller har lånats ut till Örgryte och svenske John Pelu såldes till Haugesund (norska division 1). Sedan dess har ytterligare ett par spelare försvunnit. Backen Andreas Nordvik har lånats ut till Tippeligakonkurrenten Vålerengen och i helgen blev det klart att 23-årige mittfältaren Alexander Tettey flyttar till franska Rennes.

Rosenborgs misslyckande i kvalet till Europa League påskyndade den här affären. Närmare 50 miljoner svenska kronor ramlar därmed in i Rosenborgs kassakista!

Apropå Rosenborg och U21-EM; förbundskapten Lars Lagerbäck satt i söndags på Skagerak Arena i Skien för att kolla in RBK-backen Mikael Lustig inför den kommande VM-kvalhösten när trönderna mötte Odd Grenland. Lustig hade väl inte sin allra bästa kväll, ofta uppsnurrad av nigerianen Chukwuma Akabueze som han blev.

Men kanske hittade Lagerbäck en vänsterback istället? Mikael Dorsin är bra nästan jämnt! Z

GJag är inte helt övertygad om att de nya pusselbitarna fallit på plats ännu.

Mer läsning

Annons