Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖFK långt från seger inför tomma läktare

/
  • ÖFK förlorade lördagens bortamöte mot Syrianska med 0–1. Kontraktet i division 1 norra är dock säkrat efter Sylvias seger mot Ersboda.  Foto: Robert Henriksson
  • Foto: Robert Henriksson

Ingen Lee Makel. Ingen Martin Johansson. Med de förutsättningarna blödde ÖFK:s mittfält mot ett avslappnat Syrianska.
- Vi saknade idéer och vi saknade fokus, säger Kalle Björklund efter en 1-0-förlust inför tomma läktare.

Annons
För ganska exakt ett år sedan säkrade Assyriska en plats i Superettan genom att vinna mot ÖFK med 4-2 på Södertälje Arena - ett resultat som skapade feststämning i hela kringelstan.
I lördags var ÖFK inbjudet till ytterligare ett kalas - i samma stad, på samma arena, men den här gången med Syrianska som föremål för avancemangshyllningarna.
Tyvärr blev festen aldrig av.
Syrianska (som blev klara för Superettan i tisdags) tog innan helgen beslutet att spela ÖFK-matchen inför tomma läktare efter att några dårar tvingat domaren att avbryta lagets senaste hemmamatch mot Västerås SK.
I stället för 6 000 åskådare blev det alltså ett möte inför ett 50-tal funktionärer i gula västar och en handfull journalister. Den inramningen tycktes prägla stora delar av spelet ute på planen.
Mycket av det som skedde var hafsigt och till synes utan intentioner - inte minst från ÖFK:s sida. Framförallt led man stora kval på mittfältet, där Martin Johansson var avstängd, och lagets andre store kreatör, Lee Makel, tvingats tacka nej till spel på grund av problem med en fot.
Följden blev att laget körde fast på mitten och hittade få spelalternativ framåt.
- Givetvis är Martin och Lee ytterst betydelsefulla spelare för oss och när vi saknar båda märks det väldigt tydligt, säger ÖFK:s tränare Kalle Björklund.
Tanken om att bevaka Syrianskas snabba anfallare och avvakta för att vid tillfälle vända spelet och slå bollar mot ensamme forwarden Jacob Widgren lyckades således bara till hälften. Den positiva halvan var att Tim Andersson och Fredrik Aliris avvärjde det mesta centralt i defensiven, medan Lasse Oscarsson och Per Magnusson visserligen släppte till en del ytor på sina ytterpositioner, men ändå bidrog starkt till att ÖFK släppte till få hemmalägen.
Det var i stället offensivt som matchplanen sprack.
Widgren fick springa efter bollar som aldrig kom samtidigt som Alan Al-Kadhi och Ghassan Talozi behandlades bryskt, men rättvist, på sina kanter. Förutom en boll som efter att ha varit utanför planen nickades i mål av Kristian Ek (målet givetvis bortdömt), var det enda värt att nämna från ÖFK:s första halvlek en hård frispark från Talozi som styrdes precis över ribban av Peshraw Azizis fot.
Däremot hann Syrianska med att göra ett mål:
Robert Massi löpte sig till ett läge och lyckades efter en del studsar rulla in bollen under Tomas Meijer. Assisterande domaren vinkade för offside, men huvuddomaren Monty Riemann stod närmare situationen och valde att godkänna målet.
Några större protester från ÖFK:s sida gick dock inte att höra.
- Jag har inga invändningar mot deras mål, om det är offside eller inte är svårt att bedöma. Men då tycker jag snarare att det var onödigt av oss att överhuvudtaget släppa till läget, säger Kristian Ek som var åter i ÖFK efter ännu en vända till GIF Sundsvall.
På grund av skadeproblemen fick Ek ta Makels plats defensivt på mittfältet, något som han trivdes sådär med.
- Jag har egentligen ingen erfarenhet av spel på mitten och tycker själv att jag kommer mycket bättre som mittback. Nu kändes det ovant och jag hamnade ofta lite fel i positionerna.
Men det var du å andra sidan inte ensam om. Överhuvudtaget hade ni svårt att komma in i matchen?
- Ja, visst var det så. Vi kom inte dit vi ville på planen och gjorde inte alls någon bra match, säger Ek.
ÖFK gjorde en del förändringar i andra halvlek, bland annat klev Ek ner på mittbacken när Fredrik Aliris skadade en fot. Dessutom tog Kalle Björklund ut Al-Kadhi och Talozi och satsade på ett tvåmannaanfall med Patrik Henriksson och Bobo Sollander.
Närmare en kvittering än en strumprullare strax utanför stolpen kom man dock aldrig. Till det var Syrianska, trots fem frånvarande ur den normala startelvan, alldeles för spelskickliga.
- Syrianska var värdiga segrare i den här matchen och är ett värdigt lag som seriesegrare. Vi fick ytterst få ytor att arbeta på och utan Lee blev vi dessutom väldigt ställda i våra uppspel, säger Björklund.
ÖFK-tränaren kunde dock hitta ytterligare ett skäl till varför uppträdandet var lojt:
- Mentalt är spelarna trötta efter en lång säsong. Dessutom tror jag att väldigt många sprang runt och tänkte på att allt kan bli klart ändå i morgon (läs söndag). Är man inte hundraprocentigt fokuserad är det svårt att vinna.
J Syrianska var värdiga segrare i den här matchen och är ett värdigt lag som seriesegrare. Vi fick ytterst få ytor att arbeta på och utan Lee blev vi dessutom väldigt ställda i våra uppspel.
Kalle Björklund , tränare ÖFK

Mer läsning

Annons