Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖFK anmäler Assyriska för bristande säkerhet

Helgens fotbollsdrama i Södertälje får nu rättsligt efterspel. Det är ÖFK som anmäler Assyriska till Svenska Fotbollförbundet för bristande säkerhetsarbete. På läktaren bespottades bland annat en av Daniel Kindbergs söner tre gånger om bara för att han bar ÖFK:s klubbjacka.

– Så här får det inte gå till. I grunden handlade det om säkerheten på läktaren. Eller rättare sagt – en bristande säkerhet som är oacceptabel på en fotbollsmatch. Vakter och publikvärdar fanns, men de gjorde inget. Så kan vi inte ha det inom svensk fotboll, konstaterar Daniel Kindberg.

Han poängterar att det egentligen inte alls handlar om att det var delar av hans egen familj som nu drabbades av Assyriskas fotbollssupportrars ilska.

– Det hade lika gärna kunnat vara någon annan, vem som helst. Men en familj ska kunna gå på fotboll, njuta av matchen utan att behöva utsättas för glåpord eller som i det här fallet, att någon spottar på och trakasserar en person.

– Jag var inte själv med på läktaren när det hände och det var nog tur, för då vet jag inte vad som kunnat inträffa. Min familj berättade om vad som hänt efteråt, och att en av mina söner blivit bespottad tre gånger om. Och med distans till både den händelsen och den allmänna stämning på stadion som rådde sista kvarten och efter matchen, har vi nu beslutat oss för att göra en anmälan, fortsätter ÖFK–ordföranden.

Svenska Fotbollförbundet får anmälan och ärendemeningen är bristande säkerhetsarbete.

– Jag har själv varit i kontakt med Assyriska efteråt och de beklagar det som inträffade under matchen, noterar Kindberg.

Upprinnelsen till den hätska stämning som rådde var händelser på plan i 82:a minuten. Assyriska anföll. Det blev en närkamp mellan Bobo Sollander och en hemmaspelare i ÖFK:s försvarsområde där Södertäljespelaren föll. Då ropades det på straff, men domaren friade.

Så långt hade nog supportrarna kunnat smälta det i deras tycke felaktiga domslutet, men när spelet fortgick, ÖFK kontrade och 20 sekunder senare tilläts göra segermålet 0-1, ja då var måttet rågat på läktarna.

Skriken, smädelserna mot både domare och andra och över huvud taget den otäcka stämningen, var påfallande och mycket ovanlig i fotbollssammanhang, åtminstone utifrån svenska mått mätt.

Undertecknad, som var på plats i Södertälje, kan konstatera att delar av publiken direkt efter slutsignalen försökte ta sig in på plan för att "göra upp" med den norska domare som hamnade i centrum. Några väntade också kvar utanför spelaringången till långt efter matchavslutet för att om möjligt ta ett snack med rättsskiparna, vilka dock slapp den typen av "uppgörelse".

– Vi måste stävja sådant här till varje pris, summerar Daniel Kindberg, som nu låter Fotbollförbundet centralt ta över efterspelet kring händelserna på Södertälje Arena.