Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Offret slog först - blir utan ersättning

Mannen blev misshandlad och sökte ersättning för skadorna.
Men att mannen utdelade första slaget blev inte till hans fördel.

Misshandeln ägde rum i maj 2012. Den misshandlade mannen fick ta emot slag mot huvudet och ansiktet som slutade med att mannen fick en käkfraktur.

Den andra mannen som utdelade slagen dömdes av tingsrätten för misshandeln och skulle betala ett skadstånd på över 15 000 kronor.

Men tingsrätten gjorde också en till bedömning av händelsen. Det visade sig nämligen att den misshandlade mannen hade startat bråket genom att han delade ut det första slaget.

Därför har Brottsoffermyndigheten nu beslutat två år efter händelsen att den misshandlade mannen inte har rätt till någon ersättning för sina skador. Myndigheten skriver: "Enligt Brottsoffermyndighetens bedömning har ... i samband med brottet uppträtt på ett sådant sätt att han utsatt sig för en ökad risk att skadas. Det föreligger därför skäl att jämka brottsskadeersättningen. Jämkningen sker på så sätt att ersättningen för personskada samt kränkning sätts ned till noll".

Därmed avslår också myndigheten ansökan om ersättning från den misshandlade mannen.