Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Offrade på eurons altare

I sin strävan att rädda den misslyckade euron har EU-politikerna och dito nationella offrat en generation unga människor i Grekland, Italien, Spanien och Portugal. Där är ungdomsarbetslösheten över 50 procent och det kommer att få allvarliga sociala konsekvenser. Det gäller inte bara nu, då de negativa följderna är uppenbara, men också på sikt, då denna generation inte kommer igång med sina normala liv (vilket bara det är skadligt – läs Augustinus!) Deras livsinkomster kommer också att bli betydligt lägre än det normala genomsnittet. De eurofrälsta politikerna har alltså skapat en generation tredjeklassens medborgare utan en ljus framtid.

Vi kan se framför oss ett klassiskt scenario där utsatthet, fattigdom, lidande, utanförskap, misstro och våld leder till social oro och politisk extremism. Redan nu ser vi hur både extremhögern och extremvänstern vinner nya anhängare och sympatisörer, samtidigt som de radikaliseras. Sannolikt kommer detta att göra det ännu svårare att hantera de ekonomiska och politiska problemen framöver.

Eurokramarna har varit så angelägna om sitt prestigeprojekt att de vägrat lyssna på professionella ekonomer, som varnat för att det inte kommer att fungera med en gemensam valuta i ett EU där medlemsländerna har så olika ekonomiska förutsättningar. Utan att vara uppbunden av euron, skulle krisländerna devalverat sin valuta, vilket skulle ge hjälp åt den övervärderade ekonomin. Medborgarnas misstro mot etablissemanget (inte minst EU) bidrar till problemen och oviljan att betala skatt, vilket förvärrar den statsfinansiella krisen.

Nu har vi facit och kan se hur illa det gått. Politikerna vill inte erkänna sina misstag och håller, som en drunknande, fast i sin sjunkande skuta. Men det är inte de men mängden av skattebetalare i Nordeuropa, som får betala den ena frälsarkransen efter den andra – och till vilken nytta? Ännu mera kommer vi att få betala på grund av den misslyckade euron, då enda vägen ut, ur de krisande ländernas moras, är en omfattande skuldavskrivning. Se här notan för euron!

Alf Ronnby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel