Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Offerdalssommar med kulturprofilerna Perry och Ederfors

I dag invigs årets upplaga av Offerdalssommar. Två av alla eldsjälar som syns och hörs under dessa kulturintensiva veckor är samboparet Susanne Perry och Johan Ederfors.

Hon är konstnär och han kompositör. De bor tillsammans i den gamla prästgården vid Offerdals kyrka i Ede. I ena änden av huset har hon sin ateljé, i andra änden har han sin kompositörsverkstad.

– Huset är stort, närmare 400 kvadrat, så vi stör inte varandra, säger de.

Tidigare bosatta i villa i Odensala närde de länge en dröm om ett ställe där de kunde både bo och arbeta, ”få ihop sina liv”, som Susanne uttrycker det.

– Vi letade i tre och ett halvt år efter en gård med hus och uthus, velade mellan Jämtland och Skåne. Men när vi kom hit till prästgården i Ede föll allt på plats.

Susanne kommer från Östersund och Johan från Älmhult i Småland. Ingen av dem hade några rötter i Offerdalsbygden – trodde de:

– Men när vi bott här ett tag fick jag reda på att min mormors mormor arbetade som piga just här i prästgården på 1850-talet. Det känns speciellt att gå här och rycka ogräs i samma rabatter som hon gjorde för 150 år sedan, säger Susanne.

Båda har lärarjobb inne i stan vid sidan av det egna kulturella skapande:

– Det behöver vi ha, både för att trygga försörjningen och för den stimulans det ger att träffa andra människor.

Hemma i Ede vill de gärna öppna upp och bjuda på sig själva, och ett led i det är de konstutställningar som Susanne varje sommar ordnar i bryggstun på gården. I dag är det vernissage för den fjärde sommarutställningen, där hon visar ett stort antal akvareller under rubriken ”Jag, vi och dom”.

Det är kvinnor på alla bilder, ensamma kvinnor eller flera tillsammans och alla är mer eller mindre nakna.

– Jag målar mest kvinnor, fast inte alltid så avklädda som här, säger hon och berättar om en av tidigare års utställningar som hade titeln ”Flickor”:

– Då lekte jag med schablonbilderna som vi får i oss redan som små av hur kvinnor ska vara. Det var änglar, filmstjärnor och prinsessor...

Ett annat år var temat ”Ordlöst”. Då var kvinnorna klädda i burkor och nunnedok och flera hade täckta munnar.

– Det var en utställning som berörde många. Ett par besökare gick gråtande härifrån, berättar Susanne.

Årets titel ”Jag, vi och dom” kom inte till förrän hon målat ganska många av de bilder som ingår. Då såg hon att de alla handlade om kvinnors inbördes relationer, om hur kvinnor agerar tillsammans. Och om hur kvinnor i interaktion med andra bearbetar den eviga frågan ”vem är jag?”.

Över några av bilderna vilar en lätt homoerotisk stämning, något som kanske kan provocera en del äldre män bland besökarna, tror Susanne. Men att plocka bort någon tavla för att den skulle kunna reta någon vore henne främmande.

– Jag jobbar inte så. Däremot kan det hända att jag lägger till en del annat.

– I bryggstuns kafédel har jag en del små tavlor med blommor och katter, sådant som är lättare att måla och lättare att sälja.

En nyhet i kafédelen är två musikanläggningar, där besökarna kan lyssna på dels sina egna favoriter ur Johans digra vinyl samling, dels en ganska nyutkommen cd med Johans musik.

Musik av Johan – ett uruppförande till och med – blir det även i kväll då Offerdalssommar invigs med en kyrkokonsert. Då framförs ”Längtan till lugnet” första gången live av Lena Moén, sång, Carl Eric Lundqvist, piano, Jens Comén, saxofon, Olle Simonsson, fiol, och Fredrik Mårtensson, gitarr.

Stycket handlar om någon som är i livets slutskede, om att pendla mellan försoning med döden och önskan om fortsatt liv. Och om att både döende och anhörig kan känna längtan efter lugnet fast avskedet är svårt.

– Jag skrev stycket efter att min pappa gick bort för en tid sedan. I vanliga fall brukar jag inte skriva texter själv, men här har jag gjort det, säger Johan.

Förutom uruppförandet bjuds i kväll en musikalisk kompott av folkmusik, operaarior, visor med mera. Anna Brandt och Offerdals egen strålande bassångare, Tulleråsensonen Mattias Olsson, medverkar också.

Och efter invigningskonserten rullar det på med spelmansstämma, allsångs-aftnar, historievandringar och mycket annat i den kulturella Offerdalsbygden hela sommaren.

Fotnot: Susanne Perrys utställning i prästgårdsbryggstun pågår till och med den 18 juli.