Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Offerdal imponerade bakom överlägsna Kalla

Charlotte Kalla vann sitt 14:e guld när hon med närmare två minuters marginal vann damernas skiathlonlopp. Konkurrensen blev sämre än väntat eftersom bara två av åtta olympier ställde upp. Åsarnas OS-trio kom av olika anledningar aldrig till start, vilket baissar fredagens stafettchanser.

Kalla ryckte direkt och bakom henne tog sedan klubbkompisen Magdalena Pajala chansen, men tröttnade. Kalla drog ifrån undan för undan och bakom utkristalliserade sig en trio som kämpade om medaljerna. Maria Rydqvist, Älvdalen, Sofia Bleckur, Mora samt Mia Eriksson, Piteå. Mia släppte i slutet av fristilsdelens andra varv medan de två andra spurtade om silvret, en spurt där Rydqvist drog längsta strået.

Men duon hade 1.46,9 fram till den överlägsna segrarinnan. Tyvärr startade bara två av de åtta OS-uttagna tjejerna. Några var sjuka, andra tävlingsransonerade på grund av OS. Fyra tävlingsdagar i följd bara några veckor före OS är ingen bra tävlingsplanering.

Anna Haag, Mora, som var dagens andra olympier har just kommit igång efter att ha blivit sjuk efter Touren och avstår resten av SM.

Charlotte Kalla var nöjd med sin dag:

– Jag är glad att det blev ett skiathlonlopp före OS. Det kändes bra och övergången till skejten var inga problem även om öppningen här nog är tuffare än i Sotji. I OS har jag nog min bästa chans på den här distansen samt tremilen som går i fritt, sa Charlotte Kalla.

Övriga medaljörer var glada över medaljerna, men ledsna över att det inte förändrar OS-bilden:

– SOK har haft för bråttom med OS-uttagningarna. Man borde ha avvaktat SM. Laget togs ut utan att vi ens åkt ett skiathlonlopp eller tremil, sa besvikna silvermedaljösen Maria Rydqvist – inte besviken på medaljen, men att den inte räcker till en OS-plats. Trean Sofia Bleckur höll med om kritiken, om än inte lika kraftfullt. Ingen av dem har fått OS-biljett.

Dagens jämtländska överraskning(ar) var Offerdal med Evelina Bångman på 11:e, Ida Indahl 12:e och Lisa Dahl på 15:e plats. Det fattades nio tiondelar från ett lagbrons. Det kan bli en bra placering i stafetten.

Bäst av Åsarnas tjejer var Frida Hallqvist på 17:e plats. De får inget kanonlag i dagens stafett, Ida Ingemarsdotter har magproblem, Emma Wikén åker kanske även om astman stoppade i dag och Hanna Eriksson har en tenta i Stockholm.