Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Offentliga solceller

Miljöpartiet i Östersund vill att en undersökning av solcellsanvändning på offentliga byggnader i kommunen ska genomföras.

Solenergi är det energislag som växer snabbast i världen. Potentialen är stor och tekniken blir allt billigare och effektivare. Det är i dag fullt möjligt att göra sin egen el genom att till exempel sätta upp solceller på taket på sitt hus. Att soltimmarna skulle vara för få här är en myt. Reflektionen från snön och kylan gör att mer el kan utvinnas. Det kan vara ett stort steg mot att nå klimatmålen, öka självförsörjningen av el och förbereda Jämtland för en fordonsflotta med fler elbilar eller elhybrider.

I Tyskland finns miljontals människor som äger sin egen el medan det i Sverige bara är några tusen än så länge. Men intresset är inte problemet i Sverige. Enligt SIFO är 8 av tio husägare villiga att sätta upp solceller på taket. Vi vill ta vara på den möjligheten. Lokalt genom att sätta upp solceller på offentliga byggnader. Nationellt genom att underlätta för hushållen att sälja egenproducerad el ut på elnätet vid överskott och ta tillbaka lika mycket vid ett annat tillfälle utan att betala skatt och moms, så kallad nettodebitering. Vi vill också nationellt öka solinvesteringsstödet med 100 miljoner kronor per år.

Anna Frost (MP)

Karin Österberg (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel