Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oenighet om resningspengar till Ruvhten sijte

Samebyn Ruvthen sijte vill söka resning i det så kallade "Härjedalsmålet" och har sökt pengar till det från Samefonden. Men fonden styrelse är oenig och har nu vänt sig till Sametinget, det berättar Sameradion.

Under flera år har Ruvthen sijte, tillsammans med andra samebyar som berörs av Härjedalsmålet, bedrivit forskning som syftar till att utreda sedvanerätten för renskötsel i norra Dalarna och Härjedalen. Utifrån forskningen har samebyarna med juridisk hjälp kommit fram till att en resningsansökan skulle kunna vinna framgång, det berättar Sameradion.

I Härjedalsmålet slogs ju fast att samebyarna inte har någon sedvanerätt till renbete i skogslandet i Härjedalen och norra Dalarna. Sedan domen vann laga kraft 2004 har flera samebyar tecknat avtal med markägarna, dock inte Ruvhten sijte.

Samebyn har vänt sig till Samefonden med en begäran om ett lån på 1,6 miljoner kronor för att kunna förbereda en resningsansökan i Härjedalsmålet. Men fonden är djupt oenig huruvida ett lån ska beviljas eller inte. Det visar de senaste justerade protokollen som Sameradion har tagit del av.

Två styrelsemedlemmar vill bevilja ett lån, en säger nej och tre vill bereda frågan vidare.

Nu har fonden vänt sig till Sametinget med en begärande om ett yttrande i frågan innan styrelseledamöterna fattar beslut, enligt Sameradion.