Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet om hur Krokoms skolor ska finansieras

Oppositionen lade fram ett finansieringsförslag.

Men majoriteten såg inga möjligheter att behålla skolorna i Västbygden och Ytteråns skola.

Annons

I dag hölls ett extrainkallade sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden och Samhällsbyggnadsnämnden i Krokoms kommun. Anledningen var finansieringsfrågan av skolorna i Västbygden och Ytterån.

Den 9 beslutade kommunfullmäktige om att behålla skolorna i Västbygden och Ytterån. Därefter har tolv personer från Alsenbygden överklagat beslutet. Och den 27 juli kom en inhibition från Förvaltningsrätten i Härnösand som innebar en tillfällig nedläggning av skolorna. Detta eftersom kommunen inte hade visat hur skolorna skulle finansieras.

Oppositionen i Krokoms kommun, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, lade i gårdagens sammanträde fram ett finansieringsförslag. De yrkade på att kostnaderna för skolan ska tas från kommunens resultat för 2010 (746 000 kronor) och att budgetramarna för 2011-2013 ökas med 1 491 000 kronor för respektive år.

Eftersom en majoritet i kommunfullmäktige i juni i år hade tagit beslut om skolornas kvarvarande, ansåg majoriteten i går att finansieringen låg på oppositionens ansvar.

– Nämndens åsikt har hela tiden varit att skolorna ska läggas ner och det är den fortfarande, säger Thomas Lönneborg (MP), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

• Hur planerade ni för en finansiering efter kommunfullmäktiges beslut att behålla skolorna?

– Då hade vi inget förslag, men det är klart att det hade blivit besparingar på andra områden och möjligtvis nedskärningar på lärartjänster i kommunen, säger Lönneborg.

Oppositionen reagerade kraftigt på majoritetens (C, KD, MP, FP och M) bemötande under gårdagens sammanträde.

– Att inte ta ansvar för fattade beslut som majoritet, utan att hänskjuta det till oppositionen tyder på stora brister i styrningen i kommunen, sade Jörgen Blom (V), ledamot i Barn- och utbildningsnämnden.

På fredag hålls ett extrainsatt kommunfullmäktige.

Då kommer det slutliga beslutet gällande skolorna i Västbyden och Krokom.