Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oenighet om hur Krokoms skolor ska finansieras

Oppositionen lade fram ett finansieringsförslag.

Men majoriteten såg inga möjligheter att behålla skolorna i Västbygden och Ytteråns skola.

I dag hölls ett extrainkallade sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden och Samhällsbyggnadsnämnden i Krokoms kommun. Anledningen var finansieringsfrågan av skolorna i Västbygden och Ytterån.

Den 9 beslutade kommunfullmäktige om att behålla skolorna i Västbygden och Ytterån. Därefter har tolv personer från Alsenbygden överklagat beslutet. Och den 27 juli kom en inhibition från Förvaltningsrätten i Härnösand som innebar en tillfällig nedläggning av skolorna. Detta eftersom kommunen inte hade visat hur skolorna skulle finansieras.

Oppositionen i Krokoms kommun, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, lade i gårdagens sammanträde fram ett finansieringsförslag. De yrkade på att kostnaderna för skolan ska tas från kommunens resultat för 2010 (746 000 kronor) och att budgetramarna för 2011-2013 ökas med 1 491 000 kronor för respektive år.

Eftersom en majoritet i kommunfullmäktige i juni i år hade tagit beslut om skolornas kvarvarande, ansåg majoriteten i går att finansieringen låg på oppositionens ansvar.

– Nämndens åsikt har hela tiden varit att skolorna ska läggas ner och det är den fortfarande, säger Thomas Lönneborg (MP), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

• Hur planerade ni för en finansiering efter kommunfullmäktiges beslut att behålla skolorna?

– Då hade vi inget förslag, men det är klart att det hade blivit besparingar på andra områden och möjligtvis nedskärningar på lärartjänster i kommunen, säger Lönneborg.

Oppositionen reagerade kraftigt på majoritetens (C, KD, MP, FP och M) bemötande under gårdagens sammanträde.

– Att inte ta ansvar för fattade beslut som majoritet, utan att hänskjuta det till oppositionen tyder på stora brister i styrningen i kommunen, sade Jörgen Blom (V), ledamot i Barn- och utbildningsnämnden.

På fredag hålls ett extrainsatt kommunfullmäktige.

Då kommer det slutliga beslutet gällande skolorna i Västbyden och Krokom.