Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oenighet om ersättning till hälsocentralerna

Alliansen i landstinget vill behålla dagens ersättningsmodell till hälsocentralerna. De vill även kompensera de privata för merkostnader vad gäller IT.

Annons

– Det är i grunden inte fel på systemet som vi har i dag, utan det saknas ekonomiska medel i vårdvalssystemet som ger negativa konsekvenser i länets primärvård, säger Christer Siwertsson (M), Thomas Andersson (C) och Finn Cromberger (FP) i sitt yrkande till landstingsstyrelsen.

Men det blev ett beslut om förändringar. Majoritetens förslag, som LT tidigare berättat om, klubbades igenom vilket innebär att Nya närvården i Hoting får 1,5 miljon mindre än tidigare.

Centern har i sin landstingplan föreslagit att ytterligare fem miljoner tillförs vårdvalssystemet för att satsa på tillgänglighet, kvalitet och arbetsmiljö inom primärvården. De vill även kompensera för de merkostnader som alternativa utförare har när det gäller IT-kostnader och ersätta dem för underskott landstingsdriven primärvård har.

– Går en privat hälsocentral med underskott då blir det konkurs, slår Thomas Andersson fast.