Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oemotståndlig blandning på vårens sista Gör’t

Poesi, punk eller varför inte punkpoesi. Vårens sista Gör’t-kväll på Gamla tingshuset blev helt oemotståndligt kontrastfylld.

Var man ute efter kultur- och nöjeshändelser under onsdagskvällen kunde man välja och vraka. Massor av den varan pågick nämligen i stort sett samtidigt på många olika ställen i Östersund och ute i länet. Men publiken i Tingssalen, där stolarna snabbt tog slut, ångrade nog inte att de valde Gör’t.

Arrangörerna Kreativ explosion, Klubb Sam och Baluns hade fått in fler artistanmälningar än någonsin vilket resulterade i tio olika framträdanden innan scenen så småningom blev öppen för spontana akter.

Bandet Dödsduon inledde kvällen med sin instrumentaliska punk. Det märks att deras musik bygger på ett nära samspel mellan gitarristen Nikki Lindholm och trummisen Kristin Warfvinge från Birka folkhögskola.

Efter det tog Östersundspoeten Kata Nilsson vid. Hennes dikt ”Large på Bik Bok” om att det inte verkar finnas några gränser nedåt utan bara uppåt i klädstorlekarna kunde säkert många tjejer i size zero-generationen relatera till. Historien om Jan på polisstationen som spårade sitt livs kärlek via programledaren Kristian Luuk och Facebook prickade också tidsandan. Kul!

Jimmy Eriksson bjöd även han på poesi och fick sällskap på scenen av musikerna Christina Ekdahl och Sten Lundström. Det handlade om subtilt jazziga ordtoner där varje stavelse spelar en viktig roll.

Kvartetten Tratt kallade sin musik för Disneypunk utan Snövitballader. Bandmedlemmen Ida Arvidsson följde senare upp låttitlar som ”Jag är krig” med charmig och arg punkpoesi. Det var första gången som hon läste sina dikter för en publik, men säkert inte den sista. Vidare spelade RomildFrank egna visor och ballader på gitarr, bas, och stämsång. Elin och Michelle, jag uppfattade tyvärr aldrig efternamnen, tolkade Cindy Laupers klassiker ”True colors”.

Sist ut var Stina Hylén, som framförde två egenkomponerade låtar på piano. Jag visste en del om Stina men inte att hon var en unik blandning av ... säg Lisa Nilsson och Miss Li, om man nu måste nämna några referenspunkter. Härligt och kraftfullt framträdande.

Dessutom delade Skandia ut ett stipendium på 10 000 kronor till Kreativ explosion under kvällen. Martin Sundin i föreningen var inte sen att utlova en fortsättning på Gör’t. Det ser vi fram emot.