Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ödmjuk Anja vill hitta tillbaka

/
  • Anja Pärson har tar ingen pallplats för givet när dagens slalomvärldscupen har premiär i finska Levi. Hon är nöjd om hon kommer bland de 15 bästa.  Foto: Pontus Lundahl/SCANPIX

När Anja Pärson satsade på störtlopp och super G försvann slalomframgångarna i fartvinden. Nu vill den före detta slalomdrottningen hitta tillbaka till sin paradgren. Vägen dit ska gå via finska Levi där slalomvärldscupen drar igång på lördagen.

Annons
Men orden "bra start" har inte samma betydelse som förr för 27-åringen från Tärnaby.
Nu är en ödmjuk Anja Pärson nöjd om hon kommer bland de 15 bästa.
– Det går inte att bygga luftslott och tro att man vinner på en gång, utan vi jobbar på här i början av säsongen och hoppas att segrarna kommer så småningom, säger hon till TT.
– Jag är kanske mer realistisk än förut. Tidigare blånekade jag totalt allt annat än att jag skulle vinnna. I slalom har jag de senaste två åren haft svårt att acceptera att jag inte haft den kapacitet jag velat ha. Jag har tagit risker och kört ut för att jag åkt över min egen förmåga, säger Anja Pärson.
Senaste gången svenskan vann en stor slalomtävling var den 11 mars 2006, vid en världscuptävling i just Levi.
Därefter har Anja deltagit i 21 slalomtävlingar i världscupen, VM och OS utan att vinna. I nio av tävlingarna har hon kört ur.
– Jag har väl försökt göra som när jag började med störtlopp. Då tänjde jag mycket på gränserna, körde ur mycket och vågade leka med linjen, och det är väl det jag försökt göra i slalom, att inte säkeråka för mycket utan släppa på det register jag har, säger hon.
– Men grunden jag stått på har väl inte varit så stabil och det är väl därför jag kört ur så många gånger.
Hon har själv förklaringen till varför grunden inte räckt till.
– Utvecklingen inom slalom har gått fort de senaste tre, fyra åren. Framförallt har teknik, material, bansättning och underlag utvecklats så att det blivit mycket högre tempo på tävlingarna, det har blivit som en sprintdisciplin, säger Anja Pärson.
– När man kör fyra grenar är det svårt att hänga med. Och jag har nog på grund av mästerskapen lutat lite mer åt fartsidan och velat ta medaljer där. Då har väl slalomsidan fått lida lite grann, säger Anja.
Hon hoppas att den utvecklingen ska brytas den kommande säsongen.
– Jag tycker att jag hittat en stabilare platta att stå på nu. Fysiskt har jag försökt hitta tillbaka till rappare muskelgrupper och tänka lite mer slalom än jag gjort de senaste två, tre åren, säger Anja Pärson.
Mot bakgrund av det, vad väntar du dig av den kommande slalomsäsongen?
– Svårt att säga, det är så otroligt små marginaler i slalom, det krävs bra självförtroende, och det krävs att det blir en bra start här i Levi, säger Anja Pärson.
Mikael Ljunglind, Anjas tränare, tror att han vet vad skidstjärnan tänker innerst inne.
– Hon säger själv att hon inte gjort sitt som slalomåkare än, och hon brinner för att visa det, säger han.

Mer läsning

Annons