Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Odling hotar vild fisk

Annons

I fredagens tidning kunde vi läsa om hur fiskar smittade med BKD hade smitit ut från Vattudalens fiskodling. Detta kan innebära en enorm risk för viltlevande fiskarter då mycket tyder på att smittan kan överföras från den odlade fisken till den vilda. Smitta är en av de anledningar som gör att vi som naturvänner blir oroliga och rädda för planerna på storskalig fiskodling.

Andra problem med rymlingar från kassodlingar är att nya arter introduceras i våra vatten. Detta är vi normalt väldigt försiktiga med i naturen, men i vatten verkar andra regler gälla.

Utöver ovan nämnda problem innebär även fiskodlingarna en enorm påverkan på miljön. För att odla 1000 ton åtgår ca 1100 ton foder. Detta motsvarar ca 67 ton foder per dag (nästan 3 långtradare). Dessa 1100 ton foder ger 500 ton fekalier (bajs) och foderspill i vattnet. Detta motsvarar orenat avloppsvatten från ca 12000 människor.

Skulle de föreslagna planerna för fiskodling i Storsjön på 7 400 ton realiseras skulle det alltså innebära ett liknande utsläpp som om orenat avloppsvatten från 9 0000 invånare släpptes direkt ut i Storsjön, vilket är helt ohållbart enligt vår mening.

Vi vill med denna insändare få höra hur de politiska partierna i Jämtland ställer sig till fiskodling. Vi och förhoppningsvis många med oss anser att detta är en enormt viktig fråga inför det stundande valet.

Fiskeklubben Jamtflugan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel