Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Odling av röding kan bli viktig framtidsnäring

Odling av röding kan växa till en betydande näring i Jämtlands län.

Annons

Många känner till begreppet jordbruk. Vattenbruk, däremot, är inte lika känt. Men det handlar, som ordet anger, om att bruka vatten på olika sätt.

– Främst kan man säga att det handlar om odling av fisk och musslor eller andra vattenlevande djur, förklarar Ingemar Näslund som är chef för avdelningen miljöövervakning på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Just nu pågår en tre dagar lång konferens i Östersund som handlar om just vattenbruk. Konferensen har cirka 70 deltagare från hela landet och många av dem är fiskodlare. Konferensen tar bland annat upp den senaste forskningen på området och hur fiskodling kan utvecklas på sikt.

För Jämtlands läns del så kan odling av röding ha stor potential framöver.

– Det börjar bli en ganska bärkraftig näring i länet och man tror att den kan öka framöver, säger Ingemar Näslund.

Han tillägger att det inte är en lätt bransch att ge sig in i och att bra utbildning är viktigt för den som vill börja med fiskodling i allmänhet och odling av röding i synnerhet.

– Röding är lite svårare att odla än till exempel lax och regnbåge.

Att Jämtlands län lämpar sig för odling av just röding beror bland annat på att det finns en del lämpliga vatten att odla i.

– Där det finns stora odlingar i dag och där det är lättast att få tillstånd är i reglerade magasin till våra kraftverksälvar. Miljön där är redan störd och då finns det inte en lika stor risk för att en odling påverkar ett befintligt bestånd, säger Ingemar Näslund.

Han säger att odling av fisk blir allt viktigare med tanke på hur många naturliga fiskbestånd påverkats av människan.

– Vi måste ha ett vattenbruk med tanke på det kraschade fisket i världshaven. Fisk är ju en väldigt viktig proteinkälla, avslutar han.