Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Odlad fisk hotas av varm sommar

Regnbågen kan bli en raritet i fiskdisken i höst. Den varma sommaren gör att landets fiskodlingar hotas.
Trots onormalt höga temperaturer i Jämtland tycks dock länets odlingar klara sig bättre än liknande anläggningar i Sverige.

27 grader i vattnet i Bottenviken och liknande temperaturer längre söderut har gjort att delar av landets fiskodlare går på knäna. Varken regnbåge eller röding, landets mest odlade fiskar, klarar så varma vatten.

– När det blir så varmt kan vi inte mata alls. Fisken har fullt sjå att överleva, säger Jonny Lindberg som odlar regnbåge i Piteå.

Han är oroad. När fisken äter krävs syre men när vattnet är varmt minskar syrehalten. Alltså kan odlarna inte mata fisken lika mycket, eller i bland inte alls, då temperaturerna i vattnet är höga. Resultatet blir mindre fiskar eller inga fiskar alls. Sommaren är annars fiskens tillväxtperiod.

Värmeböljan som lade sig över Jämtland under juli har även tvingat upp länets vattentemperaturer en bit över 20 grader på sina håll.

Anders Segebo, vd för Landöns fjällvattenfisk, har haft temperaturer kring 21 grader vid rödingsodlingen i Landön.

– Det här är något som egentligen händer varje år mer eller mindre men i år har det varit alldeles extra, säger han.

Under den varma perioden har de tvingats dra ner på utfodringen och hanterat fiskarna med större försiktighet än annars eller rent av inte flyttat dem alls.

– Det är som med oss människor att när det blir tillräckligt varmt så är man inte lika hungrig som annars och vi försöker anpassa så att de inte ska få för mycket mat.

Drabbas ni ekonomiskt av den här värmen?

– Nej det gör vi inte, det är som sagt en sådan här period nästan varje år, men vi föredrar ju såklart att det är usla somrar, säger Anders Segebo.

Enligt Anders Kiessling, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet och forskare inom fiskodling, kan fisken börja må fysiskt dåligt i det varma vattnet.

– Rödingen är extremt känslig och blir irriterad när det kommer upp över 17 grader. Vid över 20 grader börjar även regnbågen må dåligt.

Han tror att konsumenten eventuellt kommer att kunna se en minskning av röding i fiskdisken.

– När det är väldigt varmt i de norrländska vattnen kan det bli så.

Svenskarna äter upp till 2 000 ton röding per år och i princip allt är inhemskt odlat.