Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ödeshelg för ÖIK:s J18-lag

ÖIK högprioriterar J18-lagets hemmamatch mot Örnsköldsvik i helgen.

A-lagets lånar ut sina tre mest tongivande juniorer.

– Det är viktigt för föreningen att vi tar en plats i J18-Elit, säger Markus Åkerblom.

Annons

Pontus Själlin, Chrisoffer Arvidsson och Anders Waplan har varit tre av ÖIK:s bästa spelare under de senaste matcherna. Men i helgens bortamöten mot SK Lejon och Piteå får de inte vara med.

De ska spela med J18-laget.

– Vi prioriterar J18-laget före A-laget i helgen, säger Markus Åkerblom.

Anledningen är att det står en plats i J18-Elit på spel. Just nu spelar ÖIK i division 1-serien där ett lag får en plats till J18-elit efter jul.

Det står mellan två lag – ÖIK och Örnsköldsvik – som på varsitt håll har ryckt ifrån och krossat allt motstånd. På lördag möts de i Z-hallen i ett första av två möten. Om ÖIK går upp till J18-Elit måste de sedan vara bland de åtta bästa i serien för att få vara kvar även nästa år.

Varför är det viktigt att ni har ett lag i J18-Elit?

– Det är viktigt att vi har en elitverksamhet med tanke på vårt hockeygymnasium. Förbundet ser helst att du har ett lag i J18-Elit för att du ska få fortsätta vara elitcertifierad, säger Åkerblom.

Är det ett krav från förbundets sida?

– Nej, det är det inte. Vi har ett lag i J20-Elit. Men vi får det betydligt lättare att rekrytera nya killar om vi också har ett lag i J18-Elit.

– Eftersom vi vill bygga på yngre killar så är det väldigt viktigt att vi har en elitverksamhet hela vägen, säger Åkerblom.

Fotnot: För att en driva en NIU-utbildning (Nationellt Godkänd Idrottsutbildning) som ÖIK gör krävs en elitcertifiering från Svenska Hockeyförbundet. Landets alla 33-utbildningar ska senast den 11 november ha sökt om NIU-tillståndet genom ishockeyförbundet. Ett godkännande krävs för att skolan ska kunna ta in elever från och med läsåret 2014/2014.