Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ödeshelg för ÖIK:s J18-lag

ÖIK högprioriterar J18-lagets hemmamatch mot Örnsköldsvik i helgen.

A-lagets lånar ut sina tre mest tongivande juniorer.

– Det är viktigt för föreningen att vi tar en plats i J18-Elit, säger Markus Åkerblom.

Pontus Själlin, Chrisoffer Arvidsson och Anders Waplan har varit tre av ÖIK:s bästa spelare under de senaste matcherna. Men i helgens bortamöten mot SK Lejon och Piteå får de inte vara med.

De ska spela med J18-laget.

– Vi prioriterar J18-laget före A-laget i helgen, säger Markus Åkerblom.

Anledningen är att det står en plats i J18-Elit på spel. Just nu spelar ÖIK i division 1-serien där ett lag får en plats till J18-elit efter jul.

Det står mellan två lag – ÖIK och Örnsköldsvik – som på varsitt håll har ryckt ifrån och krossat allt motstånd. På lördag möts de i Z-hallen i ett första av två möten. Om ÖIK går upp till J18-Elit måste de sedan vara bland de åtta bästa i serien för att få vara kvar även nästa år.

Varför är det viktigt att ni har ett lag i J18-Elit?

– Det är viktigt att vi har en elitverksamhet med tanke på vårt hockeygymnasium. Förbundet ser helst att du har ett lag i J18-Elit för att du ska få fortsätta vara elitcertifierad, säger Åkerblom.

Är det ett krav från förbundets sida?

– Nej, det är det inte. Vi har ett lag i J20-Elit. Men vi får det betydligt lättare att rekrytera nya killar om vi också har ett lag i J18-Elit.

– Eftersom vi vill bygga på yngre killar så är det väldigt viktigt att vi har en elitverksamhet hela vägen, säger Åkerblom.

Fotnot: För att en driva en NIU-utbildning (Nationellt Godkänd Idrottsutbildning) som ÖIK gör krävs en elitcertifiering från Svenska Hockeyförbundet. Landets alla 33-utbildningar ska senast den 11 november ha sökt om NIU-tillståndet genom ishockeyförbundet. Ett godkännande krävs för att skolan ska kunna ta in elever från och med läsåret 2014/2014.