Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ödesdag för Nya närvården

Den 27 november, ska Jämtlands läns landsting fatta beslut om Nya Närvårdens framtid, när nya regler för det fria hälsovalet ska fastställas. Risken för vårt företag är att vi genom ett politiskt beslut tappar 1,6 miljoner kronor i intäkter. Risken för våra patienter i Strömsunds kommun är att en väl fungerande vårdverksamhet äventyras.

I den politiska debatt som förts har med rader av felaktiga uppgifter, vårt familjeföretag utmålats näst intill som vinsthungriga riskkapitalister av flera socialdemokratiska landstingspolitiker, och den attityden tycker jag inte att vare sig vi som företagare eller vår personal förtjänar. Det var välgörande att landstingsrådet Harriet Jorderud häromdagen åtminstone delvis tog avstånd från den retoriken.

Men när Jorderud fortsätter argumentera för det rättvisa i att dra in 1,6 miljoner kronor från Nya Närvården så börjar resonemanget återigen halta mer än betänkligt. Vi tycker att det är fullständigt självklart med rättvisa konkurrensförhållanden, men då måste hela bilden vara rättvis.

Här är siffror som visar hur rättvis situationen är för de två konkurrerande vårdgivarna i Strömsunds kommun, Landstinget och Nya Närvården. Förutsättningarna i antal patienter är i princip jämförbara. Vi har ungefär hälften av patienterna var. I Nya Närvården har vi dessutom uppfattningen att de mest vårdbehövande i primärvården finns hos oss.

Under 2012 gjorde Nya Närvården ett överskott på vår del av verksamheten på knappt 500 000 kronor. Under 2012 gick landstingets primärvård i samma kommun med 5,4 miljoner kronor i underskott. Nya Närvården kommer att gå med vinst också under 2013. Landstinget har hittills i år ( på tio månader) gått med 4,9 miljoner kronor i underskott.

Hade Nya Närvården bedrivit vår verksamhet som landstinget under 2012 hade vi inte funnits kvar idag. Vi hade för länge sedan slagit igen. Men landstingets verksamhet i Strömsund fortsätter bara, och tycks leverera nya underskott till en oändlig checkkredit som Harriet Jorderud och landstingsmajoriteten ställt ut. Är det rättvist?

Och om resultatet av att man finansierar den checkkrediten med att dra in 1,6 miljoner kronor från Nya Närvården blir att vi inte kan fortsätta – ökar eller minskar underskottet för landstinget i Strömsunds kommun då? Om den huvudman som år efter år genererar miljonunderskott får tillbaks sitt monopol?

Det kan man naturligtvis inte veta, men det är fritt fram att spekulera. En sak är dock rimligen säker. Om man istället för Nya Närvårdens 8 fast anställda läkare återgår till att lösa vården med stafettläkare så försvinner snabbt de 1,6 miljonerna. Grovt räknat, med de snittlöner vi tillämpar i Nya Närvården, betalar varje läkare i storleksordningen 300 000 kronor i kommunal och landstingsskatt. Så med fyra fasta läkare ersatta med stafetter så är 1,2 miljoner förbrukade bara i skatteintäkt. Och då är övriga fördyringar med stafettläkare inte medräknade.

Så när landstingspolitikerna nu samlar sig till ett avgörande om vårt företags framtid och våra patienters framtida vård så har jag bara ett budskap:

Vi har inget emot ett rättvist system, och vi är gärna med och diskuterar hur ett sådant ska se ut. Men det system majoriteten vill införa är inte rättvist, och dessutom med stor säkerhet en förlustaffär för landstinget.

Hans Boberg, Vd för Nya Närvården.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel