Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Odell tar upp mobbning i debutfilmen

När inbjudan till klassåterträffen aldrig kom föddes idén till Anna Odells debutfilm.

Nu kommer den redan hyllade "Återträffen" om mobbning, hierarkier och hur vi beter oss mot varandra.

Anna Odell gick i samma klass från ettan till nian. Det var en homogen grupp med bara sex tjejer och hon passade kanske egentligen inte ihop med någon av dem. I stället blev hon mobbad under hela sin skoltid. Med tiden blev hon rikskänd konstnär, och fick ett stort medialt genombrott med sitt verk "Okänd kvinna 2009-349701". När hon i sin roll som konstnär ville undersöka mobbning föddes tanken på att gå på den gamla klassens återträff, som start på ett nytt konstverk.

– Men så fick jag via Facebook reda på att de redan hade haft en återträff utan att bjuda in mig. Först blev jag besviken. Men så kom jag på att jag kunde göra en långfilm i stället och då kändes det riktigt bra, säger Anna Odell.

Filmen "Återträffen", som får biopremiär på fredag, är gjord i två delar där den första är ett fiktivt "tänk om"-scenario. Anna Odell spelar själv "Anna Odell", som kommer till sin klassåterträff och håller tal om hur hon uppfattade sin skoltid. Dålig stämning är bara början på vad som händer efter det.

– Den delen är ett slags gestaltande av vad jag tror att de ville undvika när de inte bjöd mig. Jag leker också med den mediala bilden av mig efter "Okänd kvinna", som gränslös konstnär.

Egentligen är den oroväckande handlingen av den typen att ju mindre man vet om den desto bättre. Men i grund och botten är filmen en klassisk berättelse om upprättelse, om än gjord i en spännande och nyskapande form, som är full av igenkänning för alla som någonsin satt sin fot i en skola. Förutom att regissera och skriva manus debuterar Anna Odell också som skådespelare.

- Det var lite av ett vansinnesprojekt, att göra allt. Jag har ju ingen utbildning varken som regissör eller skådespelerska. Men jag jobbade med fantastiska skådespelare från Dramaten och Stadsteatern och för mig var det viktigt att de i sina rollkaraktärer och utstrålning skulle påminna om mina riktiga klasskompisar, för att öka möjligheterna att känna att "det här är på riktigt".

Lika mycket som filmen handlar om ren mobbning handlar den om hierarkier och hur vi beter oss i grupp.

– Jag tycker att det är spännande att undersöka gruppdynamik och hur lite vi egentligen pratar om det. Jag gjorde en hierarkikarta över klassen för mig själv och för skådespelarna. Inför andra delen av filmen träffade jag väl närmare två tredjedelar av mina gamla klasskamrater och lät dem göra en likadan karta. Och var för sig placerade de oss i princip likadant i förhållande till varandra.

Från början var det inte tänkt att filmen skulle vara en spelfilm rakt igenom men det dokumentära spåret, där de gamla klasskamraterna skulle få se en grovklippning av den första delen och bidra till filmens andra del, övergavs efterhand. Mötena var inte lätta att få till. I "Återträffens" andra del visas just detta, fast återgivet av skådespelare.

Hur klasskamraterna kommer att reagera på dessa metamöten återstår att se men för Anna Odells del är deras reaktioner inte viktiga.

– Om de vill höra av sig är de välkomna att göra det. Men så som jag fick jaga dem för att få till ett möte... jag menar att det jag var intresserad av att ta del av har jag redan gjort nu.

Vad hoppas du att publiken ska ta med sig efter att ha sett filmen?

– Jag hoppas kunna lyfta de här frågorna, om hur vi förhåller oss till varandra i skolan och på arbetsplatser. Det är otroligt viktigt och jag hoppas att folk ska reflektera mer över det.