Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odadas flygfärd tände Jämtland i ny basketrysare

/

Francis Odada gjorde bara två poäng, men det räckte för att tända både publik och hela Jämtland.
- Coachen sa att jag skulle satsa på en dunk och det gjorde jag, sa 19-åringen, vars häftiga poäng gav Jämtland ny energi - och till slut seger med 72-66 mot 08 Stockholm.

Annons
Den kanske tydligaste minnesbilden från matchen är denna superdunk. Andra halvlek hade precis börjat och ingen på läktaren anade nog vad som väntade.
Odada får bollen, börjar en drive mot korgen. 08:orna lämnar ett tomrum i mitten och Jämtlandsspelaren bara exploderar.
Som en blixt vräker sig Odada fram - flyger plötsligt genom luften och vräker i bollen. Sporthallstaket håller på att lyfta och matchen tar en ny vändning.
Odada förklarade att han bara lyssnat på coachen Mathias Eckhoff.
- Det var väl första gången du gjorde det, lytt coachen, sa Jonte Karlsson skämtsamt - som själv haft Odada i 08 Stockholm.
- Jag har 500 "Odadas" i Stockholm. Han spelade med mig i ligan för två år sedan, men han slutade. Han fick visioner om en liga med tre bokstäver (NBA).
Odada själv var förstås superglad att få lyckas med dunken mot sitt gamla lag. Och han lovordade Eckhoff och östersundarna.
- Det känns jättebra att få spela, att alltid få chansen. Jag gillar också staden. Den är liten, men alla är supertrevliga.
Fortsätter den förre 08-spelaren så här, lär supporterkretsen öka. Odada och hela Jämtland visade en härlig energi och fräschör och en vilja som till slut blev för mycket för 08.
- Jämtland hade mycket mer energi, större vilja och framförallt högre intensitet, sa Jonte och tillade.
- Jag var den ende av alla coacher som trodde på Jämtland under presskonferensen innan serien.
Orden var som skön lovsång för Mathias Eckhoff, som måste ha blivit varm inombords av alla elva Jämtlandsspelares tuffa inställning.
Inte minst nye Tommy Johnson som i slutminuterna växte till en jätte. Hans insatser vände matchen.
Vid 64-66 tog han först en svettig offensiv retur och lade i två poäng. Direkt efteråt gjorde han en högklassig bollstöld på Johan Westerlund och passade fram Andrew Mitchell till 68-66.
En ny bollstöld av Joakim Eriksson gav Stefan Hellgren fritt fram till 70-66 och då var 08 ett slaget lag.
- Alla kan göra poäng, men det är den här typen av försvarsstopp som ger hela laget energi, sa Tyrone Levett.
Vad sa då Mathias Eckhoff?
- Jättebra att vinna en sån här kamp. Vi var mentalt starka. Det kunde ha gått hur som helst, men våra defensiva stopp avgjorde. Men jag var mycket arg i halvtid. Vi spelade dåligt försvar och släppte in dem för lätt.

Mer läsning

Annons