Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Också finansminister Borg säger ett och gör ett annat

Finansminister Anders Borg (M) har hittat en märklig framgångsformel i jakten på väljarmajoriteten – att säga ett och göra ett annat.

Annons

 Genom att frångå sin gamla tydliga högerposition – utom vad gäller skattesänkningar – lyckas man hamna i det gynnsamma läge i politikens mitt, där man kritiseras från både höger och vänster. Vid gårdagens budgetpresentation talade Anders Borg om att den framgångsrika nordiska modellen klarat krisen bäst. Och han berömde att länder som Sverige, Danmark och Finland har de minsta inkomstskillnaderna! Det säger han samtidigt som han i en hel mandatperiod fört en politik som kraftigt ökat inkomstskillnaderna.

Och han har gjort det medvetet. Den ideologiska motiveringen för det hördes tydligt i valrörelsen där Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i slutdebatterna talade om att gynna ”samhällsbärarna”, till skillnad då från tärarna, som uppenbarligen är sådana som är sjuka, arbetslösa eller pensionerade – och som om det inte är samma människor i olika skeden av livet! Det är med den politiken i bagaget som Anders Borg presenterar sin budget med tal om behovet av sammanhållning!

Han talade i riksdagen om att arbetslöshet tär på rättvisan. Men fallande sysselsättningsgrad blir i hans beskrivning av världen ökad sysselsättning. Och det faktum att var tredje arbetslös är långtidsarbetslös får ingen uppmärksamhet. Tvärtom dras insatserna för de arbetslösa ner, med hänvisning till att sysselsättningen nu ändå ökar. Sålunda minskar praktikplatserna för arbetslösa med nära 5000 platser från dagens 19000. Det parti som 2006 sa sig vilja bedömas 2010 efter hur man klarat jobben, nöjer sig nu med att man 2014 ska nå 2006 års arbetslöshetstal.

Till detta ska läggas att kommuner och landsting förlorar nio miljarder nästa år, när det tillfälliga kris- (eller val?-) bidraget för 2010 försvinner. Detta görs av samme Borg som säger sig vilja ha ”trygghet och välfärd” som mål för sin politik. Hur kan folk tro på Borgs retorik?