Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

… och över alltihopa vakar Anders Rasmusson

/
  • ”Jag har glädje av att vara efterfrågad och ianspråktagen”, säger Anders Rasmusson, vars arbete för Konstens vecka prisas av alla inblandade.Foto: Håkan Luthman

– Man ska vara frånskild pensionär för att klara det här.

Säger Anders Rasmusson, motorn bakom Konstens vecka i länet.

Annons

Företeelsen är internationell, men i få andra länder satsas det lika mycket på Konstens vecka som i Sverige. Och ingen annanstans i landet satsas det så mycket som i Jämtland och Östersund.

Enligt alla man pratar med är det till största delen Anders Rasmussons förtjänst. Som ordförande i Jämtlandsdistriktet av Sveriges Konstföreningar satsar han ett enormt engagemang och oändligt många arbetstimmar.

– Jag tror jag har en viss förmåga att se vad som behöver göras. Och att jag är bra på att organisera saker och ting, säger den före detta officeren som sökte sig till konsten när han kom hem efter ett antal utlandsår i försvarets tjänst, bland annat i forna Jugoslavien.

– Jag hade sett så mycket förstörelse av hus, hem och människor. Nu behövde jag andra bilder att titta på.

När det gäller Konstens vecka beskriver han sig själv som en sorts roddare.

– Du vet en sån som drar sladdar och hämtar öl åt musiker. Men jag servar konstfolket i stället. Och de är en brokig skara att hålla ihop.

Konstens vecka hade varit vilande i ett antal år när Sveriges konstföreningar tog initiativet till att återuppväcka den 2006. 2007 hade Anders Rasmussons engagemang lett till ett så gediget program i Jämtland, att Sveriges konstföreningar valde att förlägga riksinvigningen till Östersund. Och på den vägen är det. Sedan har Konstens vecka bara växt och växt.

– Nu gäller det att vidmakthålla ledningen, säger Anders Rasmusson och pekar stolt på det gedigna arbete som konstföreningarna runt om i länet lägger ner.

– I Ragunda och Oviken händer det saker, i Hammerdal och Strömsund likaså. Och i Åre presenterar de ett gigantiskt program i år. De har samlat ihop varenda kotte och ordnar ett 20-tal olika evenemang.

Galleristerna sluter upp kring Konstens vecka, liksom Östersunds konstskola – se artikeln ovan– och andra konstutbildningar. Konstnärerna själva arrangerar bland annat den stora samlingsutställningen på Härke konstcentrum som också presenteras här intill.

Anders Rasmusson konstaterar också nöjt att Jamtli verkligen är med på banan i år.

– De har presterat ett stort och bra program. Det händer saker varje dag på museet.

Slutligen puffar han särskilt för det som händer Tingshuset på lördag. ”Konst för tjejer” är en heldag som vänder sig till tjejer på högstadiet och gymnasiet. Från 10 till 17 får de måla, teckna, göra radio och mycket annat tillsammans med konstnärer från Östersund.

– Dit hoppas jag verkligen att det kommer mycket folk, avslutar Anders Rasmusson.

Mer läsning

Annons