Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... och höjer anslaget till kulturmed tre tusendelar i budgeten

Generella neddragningar ger eko i hela kulturbudgeten.
Operan och Riksteatern är bara några av institutionerna som drabbas.
Satsningen på kultur i grundskolan prioriteras i stället.

Annons

Lena Adelsohn Liljeroth (M) presenterade under måndagen en kulturbudget som präglades av generella omprioriteringar.

1,5 procent av den totala kulturbudgeten på 6,4 miljarder kronor ska omfördelas och medför att bland annat Operan och Riksteatern får kraftigt minskade bidrag under budgetåret 2010. För Operans del innebär det sänkt bidrag med omkring 6,45 miljoner.

– Även de behöver nog se över sitt uppdrag. Men jämför med hur det var i mitten på 1990-talet när regeringen Persson drog ner 11 procent rakt över. Det var en rejäl osthyvel det, eller snarare tårtbitar, kommenterar Lena Adelsohn Liljeroth.

Omfördelningen av pengarna kommer till stor del att satsas på projektet Skapande skola, en långsiktig satsning på kultur för barn i grundskolan.

Teatergruppen Unga Klara får i kulturbudgeten ett stöd på tre miljoner kronor från och med år 2010. En annan vinnare i budgeten är Dansens hus i Stockholm som får fyra miljoner kronor extra 2010 och ytterligare en miljon 2011. Satsningen handlar delvis om att skapa en ny hemvist för Cullbergbaletten.

Socialdemokraternas kulturpolitiska talesman Leif Pagrotsky är starkt kritisk till budgeten:

– Kulturen tillförs tre tusendelar. Den siffra som nämns i budgeten är 18 miljoner av en budget på 6 miljarder. Tillsammans med denna urvattnade bleka kulturproposition kan jag inte dra andra slutsatser än att det speglar en regering som inte tycker att det är viktigt med kultur.

Mer läsning

Annons