Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

... och 21 augusti utses hans kvinnliga motsvarighet

Genom åren har det diskuterats varför bara män får ställa upp i Årets Näck. I jämställdhetens namn borde även kvinnor få vara med och tävla, tycker en del, men tävlingsledningen är stenhård.

Enligt myten var Näcken en man, och så ska det förbli:

– Om tjejer ska få delta tänker jag inte vara med längre, sade tävlingsansvarige Calle Hernmarck i fjol när han fick frågan.

Men de kvinnor som gärna vill tävla i att gestalta ett musikaliskt sagoväsen får nu chansen ändå. 21 augusti arrangerar föreningen Revsund Kultur tävlingen Årets Huldra. Den äger rum på Revsundslogen och fem speciellt utvalda kvinnliga röstekvilibrister är inbjudna att delta.

Med rösten som främsta vapen och med (eller utan) fyndig klädsel ska de fem tävla om en tremansjurys gunst, och precis som i Näckentävlingen handlar det om en seriös musik- och gestaltningstävling, betonar arrangörerna.

Före tävlingen håller Triakel en konsert och efteråt blir det dans till Bo Lyckligs orkester.