Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖBS-ledare: "Det här är ett elände!"

Den historiska konstispremiären i Östersund är uppskjuten.

– Det här är ett elände, säger Mats Portinson i ÖBS, sedan den nya anläggningen blivit försenad.

Portinson och hela ÖBS hade sedan länge kryssat in tisdagen 15 oktober som den stora ispremiären på nya arenan. Det var det datum som klubben fick från kommunen och som man jobbat efter.

Nu står det klart att bandyanläggningen är försenad.

– Det har gått åt pipan alldeles. Kommunen har hamnat i bakvatten. Asfalteringen är försenad och kopplingen för belysningen är inte klar. Nytt datum för slutbesiktningen är 24 oktober, berättar Mats Portinson, lagledare för ÖBS herr och stark man i styrelsen.

Gråter ni över förseningen?

– Ja, vi gråter. Det här är ett elände.

– Jag vet att det inte är något heligt löfte som kommunen gett oss. Jag jobbar själv inom byggbranschen och är väl medveten om att det kan bli förseningar, men det ställer till problem för oss.

ÖBS har planerat in flera aktiviteter den närmaste tiden, men måste nu ställa in/skjuta upp dem allihop.

Det handlar om en träningsmatch 19 oktober, ett Norrlandsläger för flickor 26–27 oktober och starten för skridskoskolan.

– Dessutom tappar vi två veckor på stor is.

Nytt datum för ispremiären är satt till 30 oktober. Såvida inte mildvädret ställer till det. Den faktorn kan också bli ett problem.

Enligt rapporter från meterologer kommer oktober och november att bli ovanligt varma i Sverige, medan vintern väntas ta rejäl först i december.

Konstfrysta anläggningar fungerar bara om dygnstemperaturen är kallare än fem plusgrader. Enligt SMHI:s tiodygnsprognos ska det dock bli klart kallare runt 25 oktober.

Mats Portinson berättar slutligen hur själva konstruktionen av is går till:

– Först "mättar" man backen med vatten genom en vanlig spridare. Efter två dygn kopplar man på aggregaten som gör isen. Hela processen tar tre-fyra dagar.