Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obduktionsborden till landets sjukhus tillverkas i Östersund

– Våra produkter används när patienterna är sövd eller död, men de är i princip levererade till alla sjukhus i Sverige.

Det säger Nils-Åke Hallström ägare till företaget Nordsamverk Hallström AB i Östersund.

Annons

Här tillverkas nämligen sedan mitten av 1970-talet rostfria specialprodukter för sjukhusmiljö.

Produkter som är framtagna i samråd med medicinsk expertis, arkitekter och konsulter med målsättning att tillgodose bland annat medicinska och hygieniska krav.

Det handlar om operationsbord, tvättställ, obduktionsbord och förvaringsskåp för att nämna några saker.

– Det är bara vi som tillverkar skräddarsydda skåp till sjukhusen, säger företagets vd Fredrik Hallström. Dessutom tillverkar vi en höj och sänkbar toalett.

60 toaletter har redan levererats till olika sjukhus.

Företaget har 15 anställda som omsätter runt 15 miljoner och företaget har funnits sedan 1938, det är med andra ord ett företag med anor.

I sin marknadsföring skriver de att ”vi gör allt från inredningsdetaljer för hemmiljö till sälobduktionsbord för naturhistoriska riksmuseet”.

– Vi har länge velat komma ut på exportmarknaden och planen har varit i första hand den norska marknaden, säger Nils-Åke Hallström. När det gäller ventilation är vi redan där, men vi har inga kanaler när det gäller den medicinska delen. De har helt enkelt ett annat upphandlingsförfarande.

Nu byggs nya sjukhus i Trondheim och utanför Oslo som behöver utrustas för enorma belopp och där vill naturligtvis företaget vara med och slåss om marknaden.

– Klart är att rostfritt är bra i en steril miljö, säger Fredrik Hallström.