Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obarmhärtigt experiment

På skärtorsdagen
slutade 15000 sjuka sitt introduktionsprogram på arbetsförmedlingen.

Jag skriver sjuka eftersom de inte hamnade hos Arbetsförmedlingen för att de blivit friska, utan för att de passerat en administrativ gräns.

Vad ska nu hända dem? Ingen vet. Det vi vet är att de flesta av dem fick sänkt ersättning när de förlorade sjukpenningen. Försäkringskassan bedömer att 40 procent kommer tillbaka till sjukförsäkringen när de sjuka nu åter får rätt att ansöka om sjukpenning. Fackförbundet ST som organiserar personalen på Försäkringskassan tror att siffran blir 60 procent, medan den borgerliga regeringen räknat med tio procent.

Det vi vet är att regeringen genomför ett väldigt experiment som går ut över många enskilda. En sak är att försöka få folk i arbete. Visst kan en och annan jobba med gipsad fot. Men ska man verkligen tvingas söka nytt jobb när det som behövs är att bli frisk igen? Självklart inte. Och borgerliga ledarskribenter som DN:s Hanne Kjöller kan skriva om att självläkande förhållningssätt till livet kan göra sjuka friskare; när regeringens metod är att försämra försäkringen till en nivå där den saknas, samtidigt som de sjuka görs fattigare, är det klart att Sverige måste gå en annan väg.

”Ska man verkligen tvingas söka nytt jobb när det som behövs är att bli frisk igen? Självklart inte.